От Facebook обявиха, че имат план, в случай че има насилствени размирици след изборите в САЩ, и че биха ограничавали съдържанието на своята платформа при такъв сценарий.

Ник Клег, ръководител на глобалните въпроси на Facebook, каза в интервю за "Файненшъл таймс", че компанията има готови планове в случай на масов хаос.

Клег не уточни какви точно мерки обмисля Facebook.

Ала той каза, че компанията ще предприеме агресивни действия за "ограничаване на циркулацията на съдържание", което според нея може допълнително да нажежи ситуацията.

Facebook: Фабриката за тролове отново се меси в американските избори

Facebook: Фабриката за тролове отново се меси в американските избори

Саботират кампанията на Байдън....

Той уточни, че големите решения ще бъдат вземани от ръководители като него и главния оперативен директор Шерил Сандберг, и че собственикът на компанията Марк Зукърбърг ще може да отменя решенията.

Интервюто на Клег отразява притесненията, изразени в интервю, което главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг даде за Axios по-рано този месец, обсъждайки потенциала за "граждански размирици" след изборите.

Клег каза, че компанията била готова за множество ситуации.

Друг сценарий е период на неяснота след 3 ноември, когато подадените лично гласове, преброени бързо, сигнализират за един резултат, който по-късно се променя, когато се вземат предвид бюлетините, изпратени по пощата.

ЕС настоява Facebook, Google, Twitter да направят повече срещу фалшивите новини

ЕС настоява Facebook, Google, Twitter да направят повече срещу фалшивите новини

"Платформите трябва да станат по-отговорни и прозрачни"

Президентът Доналд Тръмп също се подготвя за този сценарий, обрисувайки гласуването по пощата - което експертите смятат за безопасно - като ненадеждна форма на гласуване, която демократите могат да използват, за да фалшифицират изборите.

Facebook не дадоха подробности за плановете си пред "Файненшъл таймс", твърдейки, че познаването на плановете им може да позволи на някои хора да разберат как да преодолеят ограниченията им.

Компанията е изправена пред интензивен критичен преглед във връзка с това как се справя с дезинформацията, свързана с изборите, и как очаква да управлява това, както и всяка реакция, свързана с изборите през ноември.

Клег каза, че Facebook "е действал агресивно в други части на света, където смятаме, че има истинска гражданска нестабилност", и каза, че преди компанията е използвала "извънредни мерки за значително ограничаване на циркулацията на съдържание на нашата платформа".

Той каза, че Facebook "очевидно" може да направи това отново.

Източник, запознат с работата на Facebook, е заявил пред "Файненшъл таймс", че Facebook използват планировчици на военни сценарии, за да решат как да реагират на около 70 различни резултата в САЩ.