Ръководителите на силовите и правоприлагащите структури на Киргизстан поискаха политическите сили на страната да върнат ситуацията в страната в законовата рамка. Те взеха това решение в четвъртък по време на среща в Бишкек, съобщиха от пресцентъра на Държавния комитет за национална сигурност, съобщава ТАСС.

"Органите на реда, специалните служби и въоръжените сили на Киргизката република изискват от всички политически сили на републиката в интерес на всеки киргизки гражданин да седнат на масата за преговори и да върнат страната в руслото на законността и социалната стабилност", се казва в съобщението. На срещата присъстват ръководителите на Държавния комитет за национална сигурност, Министерство на вътрешните работи, Министерство на извънредните ситуации и Генералния щаб, както и Държавната гранична служба и Държавния комитет по отбрана.

На срещата е решено също така да се вземат под засилена защита "стратегически и други важни обекти", да се засили защитата на най-уязвимите участъци от границата", за да се предотвратят всякакви опити за нелегално преминаване през пунктовете" и "да се затвори изходът на граждани, включително длъжностни лица, които са замесени в извършване на незаконни действия."

"Взе се решение за бързо и оперативно спиране на всички опити за дестабилизиране на социално-политическата ситуация в страната от разрушителни сили, включително провокативни действия на междурегионална и междуетническа основа", се казва в съобщението.

Премиерът и председателят на парламента на Киргизстан хвърлиха оставки

Премиерът и председателят на парламента на Киргизстан хвърлиха оставки

Протестиращите целели дестабилизация на страната