Армията на САЩ е под заплаха заради наднормено тегло и затлъстяване сред младите американци, съобщават местни медии.

Около 30% от американците на възраст между 17 и 24 г. - основната възраст за присъединяване към армията - не покриват критериите, за да влязат в армията.

Почти 1/3 от тези, които седнат за интервю за предприемане на първите стъпки към влизане в армията, веднага са дисквалифицирани заради наднормено тегло.

Докладът "Нездравословни и неподготвени" заключава, че растящият брой на млади хора с наднормено тегло в САЩ оказва реално влияние върху способността на армията да бъде ефективна.

Проучването е изготвено от изследователи от организация Mission: Readiness, в която участват повече от 700 висши военни от запаса. Според тях единственото правилно решение е създаване на програми за фитнес и хранене в училищата, за да се гарантира, че децата ще изградят здравословни навици.

Авторите на проучването отбелязват, че от 29% от младите американци, които имат диплома за средно образование, нямат криминално досие и хронични заболявания, само 17% ще бъдат приети в армията.

През 2016 г. 13% от американците на възраст от 16 до 24 г. са проявили интерес да се присъединят към армията в сравнение с 11% през 2017 г.

Проблемът с наднорменото тегло е особено голям в южната част на САЩ, където армията привлича голяма част от новобранците. 

Към 2015 г. 7,8% от военнослужещите в САЩ са с наднормено тегло, което e със 73% увеличение от 2011 г.

Военното министерство харчи по 1,5 милиарда долара за здравна грижа, свързано с наднормено тегло.