Аржентина е на път да се превърне в първата голяма страна от Латинска Америка, която ще узакони абортите, пише "Гардиън".

Президентът на страната Алберто Фернандес заяви, че възнамерява през следващите 10 дни да внесе в Конгреса законопроект за легализиране на абортите.

Депутатите в Аржентина замразиха заплатите си

Депутатите в Аржентина замразиха заплатите си

Заради икономическата криза в страната

"Държавата трябва да защити гражданите си като цяло и особено жените", каза той в първото си годишно обръщение към Конгреса. "Обществото през XXI век трябва да уважава индивидуалния избор на членовете свободно да решават за телата си", продължи той.

Абортът е незаконен в повечето държави от Латинска Америка. В римокатолическия регион от 21 държави в Куба и Уругвай абортът е разрешен от закона. Също в тази група попада и Британска Гвиана.

Сенатът на Аржентина прие спешен икономически пакет за излизане от кризата

Сенатът на Аржентина прие спешен икономически пакет за излизане от кризата

Бедността в южноамериканската държава е близо 40%

Ако Конгресът одобри законопроекта, Аржентина, с население от 45 милиона души, ще се превърне в първата голяма държава в региона, която узаконява практиката.

През август 2018 г. Конгресът отхвърли законопроект за легализиране на абортите. Този път законопроектът е предложен от президента с подкрепата на управляващата партия.

Правото на аборт е сериозно ограничено в Латинска Америка. Разрешено е само при случаи като изнасилване и когато бременността заплашва живота на жената. В Аржентина практиката е забранена от 1921 г.

В Доминаканската република, Салвадор, Хаити, Хондурас и Никарагуа има пълна забрана, при която няма изключения.