Сенатът на Аржентина одобри спешен икономически пакет, обявен от новото лявоцентристко правителство в опит да извади страната от кризата, информира АФП.

Бедността в южноамериканската държава е близо 40%. Икономиката на страната е в рецесия и вече 18 месеца са бори с икономическа криза, предизвикана от срив на валутата.

Кандидатът на опозицията Алберто Фернандес е новият президент на Аржентина

Кандидатът на опозицията Алберто Фернандес е новият президент на Аржентина

Вицепрезидент ще бъде експрезидентът Кристина Фернандес де Киршнер...

Това е първата законодателна победа на Алберто Фернандес, откакто пое президентство на 10 декември след победа над Маурисио Макри на изборите за държавен глава.

Законодателните промени включват увеличаване на данъците на средната и горната класа, предоставяне на данъчни отстъпки на бизнеса и най-бедните.

Те бяха прокарани с помощта на съюзници тази сутрин с 41 гласа "за", а 23 - "против". Един сенатор се въздържа. Преди гласуването сенаторите проведоха 12-часов дебат.

Аржентина наложи контрол върху песото, за да подкрепи икономиката

Аржентина наложи контрол върху песото, за да подкрепи икономиката

Песото се срина

Новото законодателство предвижда налагане на такса от 30% при закупуване и плащане с чужда валута, както и при теглене на пари в чужбина в брой или с кредитна карта. Също така е заложено спешно търсене на финансиране за субсидиране на план за предоставяне на карти за безплатна храна на повече от 2 милиона души в държавата, която е с население от 44 милиона души.

Дългът на Аржентина е 90% от БВП, инфлацията е около 55%, а безработицата е 10,5 на сто.