Кандидатът на опозицията - перонистът Алберто Фернандес, печели президентские зибори в Аржентина, които се проведоха вчера, предадоха информационните агенции.

След преброяване на 96% от гласовете той събира 48% от гласовете, а действащият президент - либералът Маурисио Макри, е с 40.4%.

Избирателната активност е 80.86 процента. Вчера аржентинските избиратели гласуваха и за 24-ма сенатори и 130 депутати в долната камара, а някои провинции - и за губернатори.

Според изборното законодателство на Аржентина, за победа на президентските избори са необходими не по-малко от 45% от гласовете. Кандидат може да бъде избран и при подкрепа в рамките на 40-45%, но само ако конкурентът му изостава с повече от 10 процентни пункта.

Макри вече призна поражението си и поздрави Фернандес. Победителят от своя страна изрази готовност да си сътрудничи с Макри.

Идеологията на перонистите, към които принадлежи Фернандес се смята за алтернатива на неолиберализма в Аржентина.

Победата на Фернандес означава, че експрезидентът Кристина Фернандес де Киршнер, която оглавяваше страната през периода 2007-2015 г., ще стане вицепрезидент.

Опозиционният кандидат за президент на Аржентина предлага план за минния сектор

Опозиционният кандидат за президент на Аржентина предлага план за минния сектор

Алберто Фернандес обсъди плана с минните компании в Буенос Айрес