Депутатите в долната камара на парламента на Аржентина прокараха законопроект, който легализира аборта при повечето случаи, с което отговориха на дългогодишни искания на активисти в защита правата на жените, информират АП и "Гардиън".

Проектозаконът, който трябва да бъде одобрен от Сената след дебат, очакван преди края на годината, позволява да се прави аборт до 14-та седмица от бременността.

Подкрепен от президента Алберто Фернандес, законопроектът бе прокаран със 131 срещу 117 гласа, а шестима депутати се въздържаха. Дебатът се проведе в четвъртък и продължи до ранните часове на днешния ден.

Демонстранти в подкрепа декримализиране на абортите, които прекараха цяла нощ пред сградата на Конгреса в Буенос Айрес, избухнаха в радост и преградки, докато председателят на долната камара четеше резултатите от гласуването.

На няколкостотин метра, недалеч от парламента, стотици опоненти изразиха недоволството си от резултата, като някои приливаха сълзи.

В Аржентина повече от 7000 момичета на възраст между 10 и 14 г. са родили в периода 2016-2018 г., като често са забременявали след изнасилване.

Абортът строго се наказва в Латинска Америка, където Католическата църква запазва силното си влияние. Много жени попадат в затвора заради това, че са потърсили медицинска помощ след спонтанен аборт.

Абортът е напълно забранен в Салвадор, Доминаканската република, Никарагуа и Хондурас. В Бразилия и Чили има изключения при случаи на изнасилване или опасност за живота на родилката.

В Латинска Америка абортът е законен само в Куба и Уругвай, където Църквата има по-малко влияние. Абортът е позволен само в някои райони на Мексико, както и в Гвиана и във Френска Гвиана.

Промяната в закона в Аржентина, родната страна на папа Франциск, ще изпрати силен сигнал в региона, където исканията за узаконяването на аборта растат.

Близо 40 000 жени са приети в болница в Аржентина заради усложнения при опит за нелегален аборт само през 2016 г. От тях 6400 са момичета на възраст между 10 и 19 г. Най-малко 65 жени са починали в периода 2016-2018 г., като половината са на възраст между 20 и 30 г., а девет - деца.

Най-малко 73 жени, както и лекари и медицински сестри, са вкарани в затвора заради незаконен аборт в Аржентина през 2012 г.

Католическата църква активно лобира срещу законодателството и през 2018 г. проектозаконът не получи достатъчно подкрепа.