Международни следователи съобщиха, че за първи път те подозират президента на Сирия Башар Асад и брат му, че са отговорни за използването на химически оръжия по време на конфликта.

Това информира Ройтерс, позовавайки се на документ.

Преди съвместно разследване на ООН и Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) установи само няколко военни звена, че са отговорни за използването на химически оръжия, но не посочи конкретни командири или официални представители.

Сега обаче е създаден списък с имената на лица, които според разследващите са свързани с нападения с бомби с хлор през 2014 и 2015 година. Сред тях са имената на Башар Асад и на най-малкия му брат Махер, както и други високопоставени лица. Те са издали заповеди за използване на химически оръжия, заяви източник, запознат с разследването.

Семейство Асад не е открито за коментар от агенцията, но представител на сирийското правителство обяви, че няма истина в обвиненията.

Списъкът, който все още не е публично огласен, е базиран на доказателства, събрани от екип на ООН и ОЗХО в Сирия, както и на информация от западни и регионални разузнавателни агенции, поясни източникът.