Основателят на „Уикилийкс" Джулиан Асандж призова САЩ да спрат „лова на вещици" в „Уикилийкс" по време на първото си публично обръщение от юни насам, откакто се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, съобщи БиБиСи.

Той също така призова да бъде освободен Брадли Манинг, предполагаемият източник на най-голямото изтичане на секретни американски документи в историята, който очаква съдебен процес срещу него в САЩ.

Асандж направи изявлението си от балкона на посолството, откъдето и благодари на президента на Еквадор, който му гарантира политическо убежище.

Докато „Уикилийкс" е под заплаха, то под заплаха е и свободата на изразяването и здравословното състояние на нашите общества", изтъкна той.

Той призова Барак Обама да вземе правилния избор.

По-рано днес адвокатът му Балтазар Гарсон заяви пред посолството, че му е направило голямо впечатление при разговора си с Асандж, че е с борбен дух. Адвокатът допълни, че клиентът му иска неговите права и тези на „Уикилийкс" да бъдат спазвани.

Асандж е заподозрян за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция. През ноември 2010 г. шведските органи на реда го обявиха за международно издирване, за да получат възможност да разпитат 41-годишния австралийски гражданин. Декември 2010 година Асандж бе задържан в Лондон. Той трябваше да бъде екстрадиран в Швеция седмици преди да поиска убежище в посолството на Еквадор.

Великобритания няма да позволи основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да напусне безпрепятствено страната, според британския външен министър Уилям Хейг.