Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж заяви, че ще се предаде на британската полиция в петък, ако панел към ООН отсъди, че трябва да бъде арестуван, съобщават „Франс прес” и Ройтерс.

Ако ООН обяви утре, че съм изгубил случая срещу Великобритания и Швеция, трябва да напусна посолството по обяд в петък, за да се предам на британската полиция, тъй като няма смислена перспектива за ново обжалване, се отбелязва в съобщение на Асандж.

Но ако се установи, че държавите са действали незаконно, очаквам незабавно да ми бъде върнат паспортът и да се прекратят опитите за задържането ми, добави той.

От повече от 3 години Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където властите искат да го разпитат за изнасилване през 2010 г. Асандж категорично отхвърля да има нещо общо с подобно престъпление. Австралиецът се страхува, че впоследствие може да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден за изнасяне на стотици хиляди класифицирани военни и дипломатически документи.

През септември 2014 година 44-годишният подаде оплакване срещу Швеция и Великобритания в работна група на ООН (Working Group on Arbitrary Detention). Той твърди, че престоят му в посолството граничи с незаконно задържане. Всяко решение на групата няма да има правно измерение, но в миналото други хора в подобна ситуация са били освобождавани на базата на отсъжданията.

Асандж привлече общественото внимание върху себе си с публикуването на класифицирана военна информация на САЩ в началото на 2010 година, която разкрива атака от 2007 година на хеликоптери „Апачи”, при която са убити повече от 10 души в Багдад, включително двама служители на Ройтерс. По-късно през годината бяха разкрити над 90 хиляди класифицирани документа, разкриващи военната кампания на САЩ в Афганистан. После бяха разкрити почти 400 хиляди военни доклада на САЩ, включващи подробности за операциите в Ирак. Асандж публикува и милиони дипломатически документи, датиращи от 1973 година.