Сайтът WikiLeaks ще бъде закрит, ако не се промени ситуацията с неговото финансиране. Това заяви неговият основател Джулиан Асандж, цитиран от lenta.ru.

По думите му сайтът губи по 500 хиляди евро всекидневно заради това, че всички средства, които по-рано се вливаха в него като дарения, сега са блокирани.

Освен това изтъкна и че самият той се намира под непрекъснато полицейско наблюдение. „Представете си как щяхте да се чувствате, ако на крака ви с колан имаше прикрепена електронна гривна", изтъкна Асандж.

Създателят на скандалния сайт обаче подчерта, че въпреки огромния натиск, който се оказва върху него в последно време, сайтът се развива по-добре от всякога. „За последните три месеца ние сме публикували повече материали, отколкото за цялата минала година. Откакто властите ни натиснаха - сайта и мен лично, хората започнаха да ни подкрепят", поясни още той.

По думите му ръководството на проекта се опитва да отговори на „удара с удар", но борбата с конкретни нарушители отнема време. „Ние подозираме определени държави в злоупотреба с власт и че манипулират големи компании, но все още уточняваме доказателствата за това", каза Асандж.

Проектът WikiLeaks се явява сдружение с нестопанска цел и съществува благодарение на доброволни вноски. В края на 2010 година крупни финансови организации като Bank Of America и MasterCard блокираха всички сметки, по които се правеха парични преводи към WikiLeaks. В отговор Асандж намекна, че следващата скандала серия с публикувани документи ще бъде посветена на „голяма финансова корпорация."

В момента срещу Джулиан Асандж се води разследване по обвинение в престъпление т сексуален характер, извършено в Швеция. Той беше задържан в Лондон, а след това пуснат под гаранция.

Молбата на шведските власти за екстрадиция на Джулиан Асандж ще бъде разгледана от британския съд на 6 и 7 февруари. Датата за начало на процеса по искането на шведската страна беше оповестена след 10-минутно изслушване в зала в южен Лондон.