Държавите от Югоизточна Азия не отправиха остри критики по адрес на Пекин и дори не споменаха приетото наскоро решение от арбитражния съд в Хага срещу претенциите на Китай в Южнокитайско море, съобщава „Франс прес”.

Това се разглежда като победа за азиатския гигант.

В декларация на 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) беше повторено „сериозното безпокойство” от „териториалните претенции и ескалиралите действия” и държавите само призоваха за въздържане в стратегическия морски коридор в акваторията.

Топ дипломатите на страните членки се събраха на среща в столица на Лаос, за да обсъдят как да отговорят на решението на трибунала в Хага, което е в полза на Филипините.

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море
Обновена

Трибуналът в Хага отхвърли претенциите на Пекин за Южнокитайско море

Обяви, че Китай е нарушил суверенните права на Филипините

Съюзникът на Пекин Камбоджа беше обвинен, че е блокирал действията на блока да излезе със съвместна декларация, в която да се призовава Пекин да се придържа към решението на съда.

Четири страни членки – Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней, имат претенции към Южнокитайско море.

Повечето членове на съюза искат да се оказва натиск на Китай заради действията на комунистическата държава в акваторията. Но АСЕАН традиционно се облегна на консенсусната дипломация, което означава, че страна членка може да използва вето, ако не е съгласна.

Заключителната декларация беше приета в последния момент, като беше избегната безизходица.

През 2012 година на среща на АСЕАН в Камбоджа не беше приета съвместна деклерация за първи път заради разногласия около казуса с Южнокитайско море.