Топ дипломатите на държави от Югоизточна Азия започнаха ежегодната си среща с фокус разрешаване на проблеми в областта на сигурността, включително териториалните спорове в Южнокитайско море. Домакините от Сингапур призоваха Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) да се обедини срещу външни негативни фактори като търговските спорове и надигащия се протекционизъм, информира АП.

Външните министри на страните членки на АСЕАН се очаква да приветстват затоплянето на отношенията между КНДР и САЩ по време на четиридневните срещи в Сингапур.

Разрастващият се екстремизъм и проблемът с рохингите в Мианмар се очаква да бъдат обсъдени от дипломатите.

Основана през 1967 г. по време на Студената война, АСЕАН постепенно преодоля препятствия преди да се превърне в стабилен блок от 10 държави, който днес привлича азиатски и световни сили на ежегодни срещи. Прогнозите са АСЕАН да се превърне в четвъртата най-голяма икономика в света през следващите три десетилетия.

Но нови предизвикателства като ескалиралото напрежение между САЩ и Китай изискват от АСЕАН да запази единство, обяви премиерът на Сингапур Ли Сян Лун в началото на срещата.

По думите му важно е организацията да продължи да подкрепя многостранната система с други партньори, подчертавайки усилията на блока да сключи всеобхватно споразумение за свободна търговия с държави от Азиатско-тихоокеанския регион до края на годината.

По отношение на териториалния спор в Южнокитайско море групата се очаква да обяви споразумение с Пекин за договаряне на проектодокумент за така наречения "кодекс на поведение" - предложение с регионални норми и правила за предотвратяване на въоръжен конфликт в акваторията.

АП се е сдобило с проект на заключителното комюнике на министрите, в което се казва, че министрите приветстват подобряването на сътрудничеството между АСЕАН и Китай и са насърчени от напредъка на преговорите за договаряне на приложим кодекс за поведение в Южнокитайско море.

Някои министри обаче ще повторят безпокойството си относно действията на Китай да превърне седем спорни рифа в острови, на които разполага оръжейни системи.

Членките Камбоджа и Лаос, които са съюзници на Китай, са против използване на критичен език по адрес на Пекин заради споровете в Южнокитайско море. Виетнам и Индонезия подкрепят по-твърда риторика срещу агресивните действия на Китай.