В късните часове на 2 ноември в централната част на Виена беше открита стрелба. Мрачната равносметка: 4 жертви и най-малко 15 ранени. Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам, констатира Дойче веле. Какво се знае дотук?

"Когато чухме гърмежите, първоначално решихме, че това са фойерверки", разказва пред австрийската телевизия ORF равинът на еврейската общност във Виена Шломо Хофмайстер, който живее в център на града, близо до синагогата. Но когато отворил прозореца на жилището си, видял как тежко въоръжен атентатор стреля по посетителите на баровете и кръчмите в района. Равинът веднага уведомил полицията. На следващата сутрин Шломо Хофмайстер е убеден: "Това беше атака срещу мира в нашия град".

За виенчани приятната есенна вечер на 2 ноември се превръща в кошмар. Площадът "Шведенплац" е озарен в сините светлини на полицейските коли, очевидци разказват за видяното, специални части на полицията обикалят тежко въоръжени заведенията и карат посетителите да останат вътре, тъй като там са в безопасност.

Какво се знае за атентаторите?

Един от атентаторите е застрелян от полицията край най-старата виенска църква "Свети Рупрехт". По думите на австрийския министър на вътрешните работи Карл Нехамер, нападателят е бил симпатизант на терористичната организация "Ислямска държава". Става дума за 20-годишен австрийски гражданин. Според информации в австрийските медии, той е с албански корени, а родителите му са от Северна Македония. Младежът вече е бил осъждан за членство в терористична организация. В нощта на нападението във Виена той носел не само автомат, но и торба с муниции, а според някои медии - и мачете. На кръста си имал колан с експлозиви, който се оказал камуфлажен.

В полицейската акция през нощта са участвали 1000 полицаи. Множество хора са били задържани. По последни данни на полицията, атентаторите са максимум пет.

Австрийският канцлер Себастиан Курц не изключва вероятността мотивите за деянието да са "антисемитски", щом нападението е извършено в близост до синагогата. На това място за последен път е било извършвано нападение през 1981 година - от палестински атентатори. Вътрешният министър Карл Нехамер нарече вчерашния ден "най-тежкия за Австрия от много години". Мрачната равносметка от вечерта на 2 ноември: четири жертви и най-малко 15 ранени, някои от които тежко.

Това е най-тежкият атентат в Австрия от десетилетия насам, пише германската обществена телевизия АРД. Тя цитира изявление на канцлера Себастиан Курц от сутринта на 3 ноември, който е убеден, че атаката е "ислямистка": "Ние никога няма да забравим жертвите на снощното нападение и задружно ще защитаваме нашите основни ценности (... ) Трябва да знаем, че това не е сблъсък между християни и мюсюламни, между мигранти и австрийци. Това е сблъсък между онези много хора, които вярват в мира, и онези, които предпочитат войната. Религията и произходът никога не трябва да стават причина за омраза.". В речта си Курц каза още: "Това беше атентат от омраза, омраза към нашите основни ценности, омраза към нашия начин на живот, омраза към нашата демокрация.".

Виена в деня след нападението

На сутринта все още е неясно колко точно са атентаторите, стреляли на шест места в центъра на Виена, както и колко от тях са успели да избягат. Още през нощта Карл Нехамер призова виенчани да останат по домовете си. От съображения за сигурност бяха затворени границите, армията е поела част от задачите на полицията, за да може тя изцяло да се концентрира върху издирването. Учебни занятия не се провеждат, за децата е по-добре да си останат у дома, както и възрастните, за които не е задължително да отидат на работа.

С изключение на изявлението на вътрешния министър, досега не е известно нищо за мотивите на нападението - официално поета отговорност няма. Поради това е неясно дали извършителите са искали да всеят паника в оживения квартал, или тяхна цел е била синагогата. По данни на председателя на израелската културна общност Оскар Дойч, към момента на нападението в синагогата и в намиращата се на същия адрес канцелария вече не е имало никой - те са били затворени. От съображения за сигурност - по неговите думи - временно всички синагоги, еврейски училища и институции, както и еврейските ресторанти и магазини остават затворени.