Атентатор камикадзе се опита да влезе в катедралата на египетския град Александрия, но след като е бил спрян на входа, се самовзриви там.
Загинали са най-малко 6 души, поне още 31 души са ранени, предадоха световните агенции.
Итар-Тасс съобщава, че основният удар е поет от полицейските служители, които са били на входа на катедралата, за да я охраняват.

Нападението е извършено броени часове след взрив в коптска църква в египетския град Танта. Там загинаха 30 души и над 70 са раненине.

Взрив в коптска църква в Египет взе жертви
Обновена

Взрив в коптска църква в Египет взе жертви

Устройството е избухнало в град Танта на Цветница

Атентатът в Александрия е извършен срещу коптската катедрала катедрала "Свети Марк", седалище на коптския патриарх Таврадос Втори. Той е бил в храма за празничната литургия, но не е пострадал.

Властите на град Танта съобщиха, че там е била обезвредена още една бомба в района на местната джамия, предаде Итар-Тасс.

Само часове по-късно терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност и за двата самоубийствени атентата.

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси каза, че двата атентата са извършени както срещу християните така и срещу мюсюлманите в страната.
Той изказа съболезнования на семействата на загиналите и свика спешно заседание на Националния съвет на отбраната, на което ще се обсъжда случилото се в Танта и Александрия.

Представители на международната общност, в това число и папа Франциск, осъдиха двата атентата. Атентатите бяха извършени преди визитата в Египет на папа Франциск, насрочена за 28 и 29 този месец.

Според информациите до момемнта и първият, и вторият взрив са дело на атентатори самоубийци.