Атентаторът от Ню Йорк не е в терористичен списък на Бангладеш. Това съобщи полицията в Дака, цитирана от АФП и други агенции.

До момента малко информация е разкрита за 27-годишния Акайед Ула, който е заявил, че се е опитал да отмъсти заради американските бомбардировки по ДАЕШ ("Ислямска държава") и е бил вдъхновен от терористичните атаки в Европа.

Терористична атака в Ню Йорк
Обновена

Терористична атака в Ню Йорк

Четирима пострадали

Полицията в Бангладеш се опитва да събере повече подробности за Ула.

27-годишният имигрант от Бангладеш детонира прикрепена към себе си самоделна бомба в подлез в центъра на Ню Йорк, но взривното устройство не експлодирало както трябва, вследствие на което нападателят получи изгаряния по тялото.

Атентатът в Манхатън - отмъщение заради Газа

Атентатът в Манхатън - отмъщение заради Газа

Четирима души пострадаха при нападението

Властите в азиатската държава разследват дали Ула се е радикализирал в доминираната от мюсюлмани държава, където чужденците са атакувани от ДАЕШ и "Ал Кайда".

Но разследването до момента не е довело до разкриването на подробности около Ула, който няма криминално минало и не е в списък със заподозрени екстремисти.

Ула се преместил в САЩ преди седем години, където негов роднина вече живеел.

Според официални лица, цитирани от Ройтерс, заподозряният е бил бивш шофьор на лимузина, който се е научил да прави бомби от интернет в апартамента си в Бруклин.

Няколко американски източници заявиха пред Ройтерс, че няма информация Ула да е бил разследван от разузнаването или ФБР за връзки с екстремистки групи. Но не се изключва впоследствие да се появи такава информация.

Американските власти вярват, че нападателят се е саморадикализирал след пристигането си в САЩ, предимно с екстремистка пропаганда в интернет.

Други трима души пострадаха при взрива.