16 души загинаха при атентат срещу американското посолство в Йемен, предаде Ройтерс.

Бяха взривени две коли бомби пред добре охраняваната сграда на дипламатическата американска мисия.

Най-малко четири последователни експлозии са били чути, заяви служител в Държавния департамент на САЩ.

По информация на американски служители при атаката в столицата Сена са убити шестима йеменски полицаи, както и цивилни. Всички загинали са йеменски граждани, с изключение на една жена от Индия, която по време на атаката е минавала наблизо.

Атентаторите самоубийци са се опитали да преминат през главния вход на сградата, но не са успели, съобщи йеменското вътрешно министерство. Сградана на мисията не е разрушена и никой от служители вътре не е ранен.

Организацията "Ислямски джихад в Йемен" пое отговорността.

Организацията "Ислямски джихад в Йемен" пое отговорността и отправи заплахи срещу други посолства, включително това на Великобритания, Саудитска Арабия и Обединените Арбаски емирства.

Организацията е отправяла заплахи за нападение и срещу йеменското правителство, освен ако не бъдат изпълнени исканията им да бъдат освободени от затвора няколко членове на "Ислямски джихад в Йемен".

В изявление американският държавен департамент обяви, че „случилото се днес показва, че терористите няма да се поколебаят да убиват невинни граждани".

Властите в Йемен обаче са убедени, че преоблечени като служители на реда членове на Ал Кайда са атакували а посолството.