Гръцкото правителство иска да използва двудневната визита на Барак Обама в Атина, която започва днес (15 ноември) за оказване на натиск върху партньори от ЕС - особено Германия, с цел ускоряване на дългоочакваното облекчаване на дълга, пише EurActiv.

"Посещението на американския президент Обама в страната ни е от голямо значение", каза говорител на правителството в Атина пред Real FM Radio, пояснявайки, че това е първата визита на американски държавен глава в Гърция от 17 години.

Обама: С Тръмп нямаме разногласия за НАТО

Обама: С Тръмп нямаме разногласия за НАТО

Обама отговори на въпроси от репортери

Говорителят добави, че дневният ред включва важни разговори за гръцкия дълг, разговори за справяне с бежанската криза, кипърския въпрос и най-общо двустранните отношения между Гърция и САЩ.

Мисля, че той иска да завърши 8-годишното си управление с решения по редица проблеми, свързани с външната и икономическата политика на САЩ. Победата на Тръмп пък засили още повече волята на настоящото правителство да намери решение за проблема с гръцкия дълг, поясни говорителят.

В Атина пристига Барак Обама

В Атина пристига Барак Обама

Следващата спирка от визитата на Обама в Европа е Германия

Германският финансов министър Волфганг Шойбле изключва облекчаване на дълга на Гърция, особено преди германските избори следващата година. От друга страна Международният валутен фонд предупреждава, че няма да участва в международната спасителна програма за балканската страна без ясни мерки за облекчаване на дълга от партньорите от ЕС.

В интервю за Kathimerini отиващият си от поста държавен глава на САЩ Барак Обама обяви, че ще настоява за "значително облекчаване на дълга", за може да се помогне на Гърция да се върне към икономическия растеж.

"Международният валутен фонд обяви, че облекчаването на дълга е решаващо, за да тласне гръцката икономика към устойчив път и да се достигне до нивото за връщане към просперитет", добави той.

"Заради това аз ще продължа да призовавам кредиторите на Гърция да предприемат необходимите стъпки, за да се увери, че страната е добре позиционирана за връщане към стабилен икономически ръст, включително чрез предоставяне на значително облекчаване на дълга", поясни Обама.

Миналата седмица говорителят на Белия дом Джош Ърнест потвърди, че Обама е уведомил новоизбрания президент Доналд Тръмп за последните си посещения в Гърция, Германия и Перу.

В интервюто за гръцката медия Барак Обама също похвали приноса на Атина към НАТО, въпреки "икономическите затруднения".