Докато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се среща с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом в понеделник, има много за обсъждане. Дългоочакваната контраофанзива на Украйна току-що започна и ключовите решения ще бъдат пред съюзниците на срещата на върха на НАТО във Вилнюс след по-малко от месец. Едно от тези решения може да бъде потвърждаването на "кой" - а също и "кога" - за смяна на висшия лидер на НАТО в разгара на продължаваща война, пише Atlantic Council.

Столтенберг обяви, че ще приключи мандата си на генерален секретар, както е планирано, в края на септември. Той служи от март 2014 г., точно когато Русия нахлу в източния регион Донбас на Украйна и Крим. Оттогава Столтенберг показа, че е най-влиятелният военновременен генерален секретар на НАТО. Няма да е изненада, ако историците в крайна сметка го определят като най-силния и способен генерален секретар в историята на Алианса. Той предпази НАТО от пряка битка с Русия, като същевременно смело организира съюзническата подкрепа за Украйна с огромно колиество от несмъртоносна техника и обещанието за политическа подкрепа "колкото е необходимо". (Самите членове на НАТО предоставят на Украйна смъртоносна бойна техника извън структурите на НАТО, като ядрото на Контактната група за отбрана на Украйна от петдесет държави.)

Трябва ли членовете на НАТО да приемат решението на Столтенберг да се оттегли? Или трябва да бъде принуден да остане, докато НАТО се изправя срещу ожесточените битки и предстоящите политически избори; докато пътят на войната в Украйна не стане по-ясен, може би в началото на 2024 г.? Членовете на Алианса може да вземат решение веднага след срещата на върха на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс.

Има добри аргументи Столтенберг да остане по-дълго. Той постигна забележителен успех в противодействието на руската пропаганда и ядрените заплахи и в парирането на вътрешните размирици на силно спорни членове, включително от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган и унгарския премиер Виктор Орбан. Той също така умело ръководи отговорите на Алианса на нарастващото присъствие и влияние на Китай в Европа. Преди всичко Столтенберг беше твърдата опора на сплотеността на Алианса. Тъй като войната в Украйна се засилва това лято и през есента и особено ако Русия засили ядрените заплахи, НАТО би било добре да има опитното ръководство на Столтенберг.

Съюзниците може да почувстват спешност да изберат заместник на Столтенберг на предстоящата среща на върха във Вилнюс, но това не е задължително по това време. Това решение може да бъде взето по-късно през 2023 г. или началото на 2024 г., все още навреме за назначаването на нов генерален секретар на седемдесет и петата годишнина на срещата на върха във Вашингтон. Ако Столтенберг наистина се оттегли този септември, той вече ще е почти десет години на служба, което го прави вторият най-дълго служил генерален секретар на НАТО след Джоузеф Лунс, който е служил от 1971 до 1984 г. 

Дали през септември или по-късно, когато Столтенберг си тръгне и е необходим нов генерален секретар, кого трябва да изберат съюзниците?

Някои членове се възмущават от факта, че двадесет години след присъединяването на нови членове от Източна Европа към Алианса, нито един кандидат от тези седем страни не е избран за генерален секретар. Други членове, включително Съединените щати, показаха забележителен интерес да видят жени, избрани за високи ръководни позиции. Жени лидери са избирани за държавни глави на много членки на НАТО, както и на международни организации като Европейската комисия (Урсула фон дер Лайен), Международния валутен фонд и Европейската централна банка (Кристин Лагард), Световната търговска организация ( Нгози Оконджо-Ивеала) и Общото събрание на ООН (Мария Фернанда Еспиноса Гарсес).

Условията, пред които е изправен следващият генерален секретар, не биха могли да бъдат по-предизвикателни. Няма да има спокойно време за преход, преди да се наложат настоятелно трансатлантическо лидерство и важни решения.

Непосредствено от решаващо значение е солидарността и инерцията на НАТО да не отслабват в подкрепа на военния успех на Украйна над Русия. До края на тази година войната в Украйна вероятно ще премине в нов етап или - и да се надяваме - към пълна украинска победа или към стабилна безизходица. Дотогава и с наближаването на срещата във Вилнюс, войната и други важни въпроси - членството на Швеция в НАТО, нивата на разходите за отбрана, изправянето пред предизвикателствата на Китай - ще изискват безмилостно лидерство и дипломация. Предстоящите месеци не са оптимални за сбогуване с най-способния лидер на НАТО или за посрещане на нов. Продължаваме с повишено внимание!

Президентът на САЩ търси консенсус за новия шеф на НАТО

Президентът на САЩ търси консенсус за новия шеф на НАТО

Алиансът е пред ключов избор