Новият състав на парламента на Мианмар номинира високопоставен съветник на Нобеловия лауреат за мир Аун Сан Су Чжи за президент на страната, съобщават британски медии.

Парламентът гласува за първия демократично избран държавен глава на азиатската държава за последните 50 години.

Започна нова ера в политическия живот на Мианмар

Започна нова ера в политическия живот на Мианмар

80% от местата в парламента се държат

Национална лига за демокрация (NLD) на Аун Сан Су Чжи съобщи кандидатурите си за президент, потвърждавайки, че Чжи няма да се бори за президентския пост. Тя не успя да убеди военните да позволят пренебрегване на клауза, която й забранява да се кандидатира за президент. Нейните синове също не могат да се кандидатират за държавен глава според наложените ограничения. Но тя обеща да помага отстрани.

Хтин Кяу, 69-годишен икономист, писател и близък съветник на Аун Сан Су Чжи, има най-голям шанс да спечели.

Национална лига за демокрация извоюва историческа победа на парламентарни избори в страната през ноември 2015 г.

Двете камари на парламента ще изберат президент и вицепрезиденти сред кандидатите на NLD и други партии, но партията на Аун Сан Су Чжи има мнозинство в двете камери, така че има най-голям шанс.

Победителите от двете камари ще участват на второ гласуване, с което ще се избере президентът на страната. Военните ще кандидатират свой представител на втория вот. Двамата изгубили кандидати ще станат вицепрезиденти. Не е ясно кога ще се проведе гласуването.