Австралия разследва информация, че нейни бивши пилоти обучават военни в Китай, съобщава "Ройтерс".

Ходът идва, след като Великобритания предупреди, че може да предприеме правни действия, за да спре нейните пилоти да бъдат вербувани по подобен начин от съображения за национална сигурност.

Във вторник британското правителство заяви, че предприема стъпки, за да спре опитите на Китай да привлича действащи и бивши британски военни пилоти, които да обучават китайските въоръжени сили. Това се случи, след като Би Би Си съобщи, че до 30 бивши военни пилоти са отишли ​​да обучават Китайската народна освободителна армия.

Министърът на отбраната на Австралия Ричард Марлс обяви, че е разпоредил възложеното му ведомство да разследва твърденията, че бивши австралийски военни пилоти също са били вербувани да се присъединят към южноафриканско летателно училище, което работи в Китай.

"Ще остана дълбоко шокиран и обезпокоен, ако разбера, че е имало служители, които са били примамени с чек от чужда държава, вместо да служат на собствената си страна", подчерта Марлс.

Британското министерство на отбраната написа в Туитър, че на участващите британски пилоти им е казано, че рискуват да бъдат подведени под наказателна отговорност съгласно Закона за официалните тайни.

Южноафриканската летателна академия не е потвърдила дали е наела австралийски пилоти да работят в Китай.

В нейна обява без посочена дата, достъпна в интернет, академията отбелязва, че набира редица инструктори за тестови пилоти, които да работят на неуточнено място в "Далечна Източна Азия" с първоначален договорен ангажимент от четири години.

Едно от изискванията е кандидатът да е завършил военно училище за пилоти изпитатели в Съединените щати или Великобритания.

Обявата е изпратена до всички членове на Обществото на експерименталните пилоти.