Австралия обяви, че ще увеличи броя на войските си в Афганистан почти двойно, съобщи АП.

Така австралийските войски от международните сили за сигурност, ръководени от САЩ, ще станат около 1550. Те ще трябва да се борят с местните сепаратисти и талибански бунтовници.

Премиерът на Австралия Кевин Руд се е договорил за увеличение на военнослужещите с президента на САЩ Барак Обама миналата седмица по време на дискусия. 

Още 450 войски трябва да бъдат изпратени в размирните райони. Австралийските войски ще се включат в тренировките на афганистанската национална армия в южната провинция Урузган.
Обучението включва 8-месечна подготовка, за да бъде засилена сигурността и по време на изборите през август.

С това Австралия става страната с най-голям контингент извън страните от НАТО. По-рано стана ясно, че премиерът Кевин Руд е обещал да изпрати още 200 души подкрепление за своите части в Афганистан, с което щеше да увеличи контингента на страната с около 20%.

По-късно той добави, че към тях ще се присъединят още 120 пехотинци. Руд не съобщи пълния брой на допълнителните части, но е известно, че те няма да влизат в сражения.
Още 100 войници ще обучават афганистанската армия, 40 военни инженери и 70 души за логистична подкрепа.

Задачата на австралийските сили е да обучат 3300 афганистански военни, които да поемат от тях контрола над афганистанската провинция Урузган. Руд добави, че ще бъде увеличено и австралийското присъствие в щаба на коалиционните сили.