Австрия вероятно ще поръча милион дози руска коронавирусна ваксина Спутник V следващата седмица. Сделката ще включва 300 000 дози, доставени през април, 500 000 през май и 200 000 в началото на юни. Това заяви в сряда канцлерът Себастиан Курц, цитиран от "Ройтерс".

"На финалните метри от сделката сме", каза той. Преди това той заяви, че Австрия няма да използва без одобрението на EMA, но изявленията в сряда и вторник не споменават това.  

Той не уточнява дали страната ще чака одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), преди да я използва. Преди това той заяви, че Австрия няма да използва препарата без одобрението на EMA, но изявленията в сряда и вторник не споменават това.  

Курц заплаши във вторник да попречи на Европейската комисия да осигури 100 милиона дози ваксини срещу COVID-19 от BioNTech и Pfizer, ако страната не получи повече дози в разпределението. Той повтори призива си за по-голям дял на ваксините за страната, докато австрийски служител заяви, че "Австрия се надява на бързо решение на този въпрос, за да може Комисията да премине възможно най-скоро по договора за допълнителни 100 милиона дози Pfizer."

Себастиан Курц е готов да се ваксинира с руската ваксина

Себастиан Курц е готов да се ваксинира с руската ваксина

Решение на Австрия

Консервативният канцлер бе подложен на критики от опозиционни партии, тъй като неговото правителство не закупи толкова много ваксини срещу коронавируса, колкото би могло по колективната схема за закупуване на Европейския съюз.

Само две други страни от ЕС, Унгария и Словакия, са поръчали руската ваксина и само Унгария я е използвала. Въпросът предизвика политическа криза в Словакия, която накара премиера Игор Матович да подаде оставка във вторник.

Италианският регион Кампания подписа споразумение за закупуване на ваксината, но само след одобрение от ЕМА.

Меркел и Макрон преговарят с Путин за Sputnik V

Меркел и Макрон преговарят с Путин за Sputnik V

За доставки и съвместно производство на фона на недостиг на дози в Европа

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха възможното сътрудничество по отношение на ваксините с руския президент Владимир Путин на съвместна видеоконференция във вторник.