Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел Макрон обсъдиха руската ваксина Sputnik V и нейното използване в Европа на конферентен разговор във вторник, съобщава "Гардиън".

В изявлението на Москва се казва, че наред с други теми руските, германските и френските лидери са обсъждали перспективите за регистрация на ваксината в ЕС и възможността за пратки и съвместно производство в страните от ЕС.

Бавното разпространение на ваксините в ЕС е предизвикано от ранния недостиг на дози, но се очаква тези недостатъци да намалеят значително от началото на следващия месец с над 300 милиона дози ваксини Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca през април, май и юни.

Миналата седмица германското правителство потвърди, че е отворено за използване на Sputnik V, ако и когато бъде одобрено от Европейската агенция по лекарствата, като говорителят на Меркел Щефен Зайберт.

Германия готова да използва "Спутник V" след одобрение на ЕМА

Германия готова да използва "Спутник V" след одобрение на ЕМА

Този месец ЕМА започна преглед на руската ваксина

Позовавайки се на руската ваксина, Меркел заяви, че Германия "трябва да използва всяка ваксина, която е одобрена" от EMA, докато германското министерство на здравеопазването заяви миналата седмица "всички ваксини са добре дошли, ако са одобрени от EMA".

Франция обаче бе значително по-предпазлива, тъй като френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан миналата седмица обвини Русия и Китай, че използват ваксините си, за влияние в чужбина.

"По отношение на начина, по който се управлява, Sputnik V е по-скоро средство за пропаганда и агресивна дипломация, отколкото средство за солидарност и здравна помощ", каза Льо Дриан пред радио Франс Инфо.

Тиери Бретон, френският еврокомисар, който оглавява работната група на ЕС за ваксини, също заяви, че блокът "няма абсолютно никаква нужда от Sputnik V", тъй като "очевидно има капацитет да си достави 300 до 350 милиона дози" до края на юни.

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Франция заклейми руската ваксина "Спутник V" като инструмент за пропаганда

Вместо да е средство за солидарност и здравна помощ

Производителят на Sputnik V реагира агресивно, заявявайки в поредица от публикации в Twitter, че Бретон е "очевидно предубеден" и настоява: "Ако това е официална позиция на ЕС, моля, информирайте ни, че няма причина да се търси одобрение от EMA, поради вашето политически пристрастия."

Европейският регулатор стартира преглед на Sputnik V по-рано този месец, стъпка към одобряването като първата незападна коронавирус ваксина, използван в целия блок. Експертите от ЕС трябва да посетят Русия през април, за да проверят резултатите от клиничните изпитвания и да проверят производствения процес.

Русия регистрира ваксината през август преди мащабни клинични изпитвания, което предизвика първоначални опасения за безопасността. Но отзивите впоследствие са до голяма степен положителни, като резултатите от The Lancet публикуват, че ваксината е безопасна и над 90% ефективна.

Досега руските производители не са успели да увеличат вътрешното производство, за да отговорят на търсенето у дома и в чужбина, но правителството заяви, че страната се стреми да произведе 178 млн. индивидуални дози Sputnik V и две други ваксини EpiVacCorona и CoviVak до края на юни.

Австрия преговаря за закупуване на 1 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

Австрия преговаря за закупуване на 1 млн. дози от руската ваксина "Спутник V"

"Не трябва да има геополитически наочници по отношение на ваксините"

Той също така заяви, че се надява да ваксинира напълно 30 милиона руснаци до същата дата, оставяйки възможност за 118 милиона руско произведени ваксини на разположение за износ. Съобщава се също, че са сключени производствени сделки с 10 други страни за производство на ваксини извън Русия.

Руската фармацевтична компания R-Pharm заяви миналата седмица, че очаква да започне съвместно производство на Sputnik V в завод в Бавария, Южна Германия, като дозите започват да се предлагат от юни. Франция и Испания също са посочени като потенциални производствени обекти за производство на Sputnik V в рамките на ЕС.

Тримата лидери обсъдиха също иранския ядрен конфликт и конфликтите в Източна Украйна, Либия и Сирия, заяви Кремъл в своето съобщение. В него се казва, че Путин е отговорил и на въпроси за затворения лидер на руската опозиция Алексей Навални по време на "откровена и делова" дискусия.

Меркел и Макрон предупредиха Путин да уважава правата на Навални

Меркел и Макрон предупредиха Путин да уважава правата на Навални

Кремъл да спазва споразуменията от Минск…