Канцлерът на Германия Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон призоваха руския президент Владимир Путин да уважава правата на политическия си опонент Алексей Навални, в съответствие с Европейската конвенция по правата на човека. В конферентен разговор с Путин двамата европейски лидери подчертаха, че е важно Навални да получи необходимите медицински грижи, съобщава Дойче веле с позоваване на Елисейския дворец и пресофиса на германското правителство.

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Искат да бъде освободен от затвора и да бъде прехвърлен в Москва

От пресслужбата на Кремъл на свой ред заявяват, че във връзка с повдигнатите то събеседниците въпроси за Алексей Навални са били "дадени съответните разяснения за обективните обстоятелства по случая".

Съобщава се, че е бил обсъден и въпросът за ситуацията в Източна Украйна. Меркел и Макрон са посочили, че е необходимо Русия да изпълни ангажиментите си по спазването на примирието в региона и изпълнението на споразуменията от Минск.

Германия скастри Русия за нарушаването на правата на човека в Крим

Германия скастри Русия за нарушаването на правата на човека в Крим

По-конкретно кримските татари

Тримата държавни лидери са дискутирали и положението в Беларус, като са отбелязали необходимостта на диалог за намиране на мирен изход от конфликта в страната.

Отделна тема при разговора са били конфликтите в Либия и Сирия. Меркел и Макрон са изразили своето безпокойство във връзка с хуманитарната ситуация в Сирия и са призовали да продължи трансграничната помощ за мирното население.

Съобщава се също, че Меркел, Макрон и Путин са се споразумели да положат усилия за връщането на Иран към изпълнение на условията на ядрената сделка.

От пресслужбата на германското правителство допълват, че сред темите на разговора е била и руската ваксина "Спутник V". Меркел и Макрон са посочили, че решението дали да има сътрудничество с Москва в тази област ще зависи от оценката на Европейската агенция по лекарствата за този препарат. Лидерите на Германия и Франция са подчертали, че за "Спутник V" ще важат всички изисквания, които са в сила и за останалите ваксини в ЕС.

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Представител на ЕМА: "Спутник V" е като руска рулетка

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината