Хвърленият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални изпитва силна болка. Това обяви адвокатката му, след като го е посетила в затвора, като добави, че споднижниците се страхуват за живота му, информира "Франс прес".

"Той страда от силна болка в гърба и болка в десния му крак", уточни адвокатката Олга Михайлова в изказване по телевизия "Дождь" и добави, че състоянието му е "изключително неблагоприятно".

"Всички се страхуват за живота и здравето му", подчерта Михайлова.

Здравето на Алексей Навални се е влошило

Здравето на Алексей Навални се е влошило

Не пускат адвокатите му при него…

Навални беше вкаран в затвора по-рано тази година, след като се завърна в Русия от Германия, където беше лекуван за почти фатално отравяне с бойното отровно вещество новичок.

Михайлова уточни, че десният му крак е в "ужасно състояние" и е страдал от болки през последните четири седмици.

"Той губи усещане в пищяла си, не може да използва крака си", добави тя.

Михайлова изтъкна, че вчера Навални е бил подложен на "странен" ядрено-магнитен резонанс в болница извън затвора, но лекарите не са публикували здравната му диагноза.

Тя поиска той да бъде освободен и прехвърлен в Москва за лечение.

Русия: Здравето на Навални е задоволително

Русия: Здравето на Навални е задоволително

Изявлението не удовлетворява, а притеснява съюзниците на Навални

Също така Навални обвини руските власти в изтезание, като го лишават от сън в затвора. Навални уточни, че е буден осем пъти на нощ от охраната, която обявява пред записваща камера, че все още е в килията си.

"По същество съм измъчван чрез лишаване от сън", каза той в официална жалба, публикувана от адвокатите му.

Адвокатите на Навални са успели да го посетят в затвора му в град Покров на около 100 километра източно от Москва днес, след като вчера им беше отказано посещение в наказателната колония.

По-рано през деня от затворническата служба увериха, че Навални бил в "задоволително" състояние.

Той беше арестуван при завръщането си в Русия през януари и беше осъден на две години и половина затвор през февруари. Той излежава присъдата си в колония, известна със сурова дисциплина.

Хвърлявето му в затвора по стари обвинения за присвояване предизвика големи протести, недоволство от групи за защита на правата в Русия и чужбина и осъждане от западните правителства.

Навалничок

Навалничок

Това, което разклаща Русия, е резултат от по-дълбоки причини