Влошава се здравето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който беше изпратен наказателна колония с присъда от две години и половина лишаване от свобода. На адвокатите му е отказан достъп до него, съобщава изданието "Медуза".

Уточнява се, че проблемите вероятно са неврологични - първоначално той дълго е страдал от болки в гърба, а от вчера е започнал да губи подвижността на единия си крак.

"В петък го прегледа местният невролог, в понеделник му дадоха две таблетки ибупрофен, и с това приключиха. Разбира се, той не се подобри." - коментира адвокатката Олга Михайлова.

По думите й, тя и нейни колеги се намират край колонията, но не ги пускат да влязат, като обясняват, че има "режимни мероприятия".

Сподвижникът на Навални Леонид Волков предполага, че политикът може би е изпратен в затворническата болница и администрацията на колонията се опитва да скрие това.

Съюзниците на Навални призовават за масов протест в цяла Русия

Съюзниците на Навални призовават за масов протест в цяла Русия

Обещават най-големият протест, който някога се е случвал в Русия

На 15 март Навални беше затворен в колония № 2 в град Покров, Владимирска област.

Припомняме, през август 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитично вещество от групата на "новичок" малко преди да се качи на самолет от Томск за Москва. Той беше спасен в германска клиника, а след това бяха необходими месеци, за да се върне към нормалния живот. Останаха обаче опасенията за дългосрочни последици върху здравето му заради изключително силната токсичност на отровата, с която е извършено покушението.

Евросъдът в Страсбург изиска незабавното освобождаване на Навални

Евросъдът в Страсбург изиска незабавното освобождаване на Навални

Русия обаче нееднократно е пренебрегвала решенията на ЕСПЧ