Съюзниците на руския опозиционен лидер Алексей Навални във вторник призоваха за нов масов протест в цялата страна с искане за освобождаването му от затвора, съобщава АП.

В изявление, публикувано на уебсайта на Навални, те призоваха руснаците да се запишат за протест на интерактивна карта и заявиха, че ще определят дата за него, когато броят на желаещите да вземат участие достигне поне 500 000 в цялата страна.

Организаторите обещаха в изявление, че протестът ще бъде най-големият, който някога се е случвал в Русия.

Навални: В наказателната си колония живея като щурмовак от „Междузвездни войни“

Навални: В наказателната си колония живея като щурмовак от „Междузвездни войни“

Описа ежедневния режим на лишените от свобода

Съюзниците на Навални се опитват да насърчат руснаците да участват в стратегия за "интелигентно гласуване" на парламентарните избори през септември, за да подкопаят управляващата партия "Единна Русия", която подкрепя президента Владимир Путин, съобщава "Ройтерс".

"Знаете ли кой е най-големият ни враг? Не, не е Путин. Путин не може да спре прекрасната Русия на бъдещето, колкото и да иска. Нашият основен враг е безразличието, апатията и аполитичността", коментира Леонид Волков, съюзник на Навални.

Волков призова последователите да се регистрират за протеста на уебсайта, да отбележат местоположението си на интерактивна карта и да разпространят думата. Над 60 000 души са се записали в рамките на няколко часа, според уебсайта.

44-годишният Навални, който е най-отявленият враг на президента Владимир Путин, бе арестуван на 17 януари след завръщането си от Германия, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравяне с нервно-паралитичен агент, за което обвинява Кремъл.

Миналия месец Навални бе осъден на затвор за нарушаване на условията на пробацията, докато се възстановяваше в Германия. Присъдата произтича от присъда за присвояване от 2014 г., която Навални отхвърля като измислена - и която Европейският съд по правата на човека е приел за незаконосъобразна.

Арестът на Навални провокира поредица от протести, десетки хиляди излязоха по улиците на Русия. Властите са задържали около 11 000 души, много от които са глобени или задържани от 7 до 15 дни.

Руските власти отхвърлиха исканията на САЩ и Европейския съюз да освободят Навални и да спрат репресиите срещу неговите поддръжници.

В Москва задържаха 150 души, сред тях водещи опозиционери

В Москва задържаха 150 души, сред тях водещи опозиционери

За връзки с "нежелана организация"