Руската полиция задържа около 150 души на среща на независими и опозиционни политици в Москва в събота, обвинявайки ги във връзки с "нежелана организация", съобщиха от мониторингова група и телевизия, съобщава "Ройтерс".

Задържанията са на фона на репресии срещу антикремълските настроения след ареста и затварянето на опозиционния политик Алексей Навални, който се завърна в Русия през януари, след като се възстанови от отравяне в Сибир.

Форумът, насрочен за събота и неделя, бе събиране на общински представители от цялата страна, коментира Андрей Пивоваров, организатор на събитието и изпълнителен директор на "Отворена Русия", базирана в Британия група, основана от бившия нефтен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, пред радио "Ехото на Москва".

С началото на форума полицията влезе в сградата и започна да задържа присъстващите и да ги отвежда до полицейски микробуси, чакащи отвън. OVD-Info, която наблюдава задържането на политически протестиращи и активисти, публикува списък с над 150 души, за които каза, че са задържани.

"Полицията дойде на форума в Москва. Тук има 150 души от цялата страна. Всички са задържани. Искам да кажа, всички ", написа в Twitter опозиционният политик Илеа Ясмин.

Владимир Кара-Мурза, вицепрезидент на фондация "Свободна Русия", базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, сподели снимка от вътрешната страна на полицейски микробус, след като е задържан.

Полицията съобщи, че всички участници са задържани поради "дейността на нежелана организация", съобщи телевизия Rain.

"Отворена Русия" е една от над 30 групи, които Москва определи като нежелани и забранени съгласно закон, приет през 2015 г.

Защитниците на правата казват, че законите за "нежеланите" организации и "чуждестранните агенти" могат да бъдат използвани за натиск и насочване към членовете на гражданското общество. Русия отрича това и казва, че законите са необходими за защита на националната сигурност от външни намеси.

Адвокат предупреди, че Навални е преместен към неизвестно място

Адвокат предупреди, че Навални е преместен към неизвестно място

Западът пред ООН: Русия незабавно да освободи Навални и всички незаконно задържани