Дмитрий Полянски, който е първи заместник-посланик на Русия в ООН, разкритикува германския си колега Кристоф Хойсген, който настоя, че в окупирания от Русия полуостров Крим се нарушават правата на човека, съобщава "Новости".

В Общото събрание на ООН се проведе заседание, посветено на ситуацията във временно окупираните територии на Украйна. Редица западни делегации призоваха Русия да изпълни споразуменията от Минск, въпреки че Русия не е страна по тях.

В Украйна: Русия използва Крим за експанзия на Балканите, Близкия изток и Средиземно море

В Украйна: Русия използва Крим за експанзия на Балканите, Близкия изток и Средиземно море

Предизвикателствата са общоевропейски, а причината е руската агресия, обяснява вицепремиер

Постоянният представител на Германия в ООН Кристоф Хойсген изрази безпокойство относно съдбата на кримските татари, които са подложени на потисничество на полуострова.

"Питам представителя на Русия, защо Русия не осигурява достъп на независими мисии, наблюдатели, за да могат да проверят ситуацията с правата на човека в Крим", попита германският дипломат.

В отговор Полянски упрекна германския си колега в това, че "живописно се оплаква".

В Украйна работят усилено за блокиране на водоснабдяването на Крим

В Украйна работят усилено за блокиране на водоснабдяването на Крим

За целта дострояват язовир

"Попитайте сънародниците си, включително тези от Бундестага, които редовно посещават Крим. Лично вас, между другото, и ние, и кримчаните ви поканихме в Крим. Може би вие просто сте се поохарчили и намеквате, че сме ви купили билет? Кажете го направо, защо го увъртате", каза заместник-посланикът на Русия.

Както отбеляза руският дипломат, много по-лесно било да се разпространяват "небивалици за ужасите в предполагаемо окупирания Крим, отколкото да научите истината и да се убедите в неверността на тези измислици".

По думите му всяка година това правели около 1 млн. украинци, които като преди почивали в Крим и оставяли положителни отзиви в социалните мрежи.

Украйна обеща да превърне Крим в "адска тема" за Русия

Украйна обеща да превърне Крим в "адска тема" за Русия

Киев вече бил направил "много за това"

"Между другото, ако днес е оправдано да се говори за каквато и да е окупация, става дума за окупация от майданна Украйна на нормалната Украйна, която беше отворена приятелска държава за нас с общи ценности и идеали. Майданското безумие и геополитическите съображения на нашите западни колеги я превърнаха във владение на националисти и анти-Русия", подчерта Полянски.