"Тоталната милитаризация на полуострова се извършва в Крим. Русия го използва като база за експанзия на Балканите, Близкия изток и цялото Средиземноморие. Участието на руски наемници във войната в Либия и Сирия се осигурява от Крим", коментира вицепремиерът - министър за реинтеграция на временно окупираните територии на Украйна Алексей Резников, цитиран от "Укринформ". 

На брифинг за ООН, той обяснява, че Русия извършва мащабно военно престъпление, като системно променя състава на населението на Крим, като по този начин нарушава Конвенцията относно защитата на цивилните лица по време на война.

НАТО изпрати изтребители срещу руски бомбардировачи над Черно море и Атлантика

НАТО изпрати изтребители срещу руски бомбардировачи над Черно море и Атлантика

Вдигнати са прехващачи от България, Румъния, Турция и Норвегия

"Повече от 500 000 души от Руската федерация вече са там, за да се намали делът на етническите украинци и коренното население - кримските татари. По време на временната окупация, вече е заменено около 25% от населението", обяснява той.

Според него рязкото нарастване на населението и мащабното военно строителство води до "варварска експлоатация на водните ресурси и смущения във водоснабдяването, унищожаване на уникалната екосистема на Крим".

"Така че предизвикателствата далеч надхвърлят чисто украинските. Те са поне европейски по мащаб. И причината за тези предизвикателства е руската агресия", допълва Резников.

Захарова: Ученията на САЩ и Турция в Черно море са срещу Русия

Захарова: Ученията на САЩ и Турция в Черно море са срещу Русия

Шести американски флот е нетърпелив да намери враг в Черно море

Преди 2014 г. Украйна е осигурявала 85% от нуждите на Крим от прясна вода през Севернокримския канал, който свързва Днепър с полуострова.

След като Русия окупира Крим, водоснабдяването на Крим е спряно.

Украинските власти многократно са заявявали, че водоснабдяването на Крим ще бъде възстановено едва след деокупацията на полуострова.

Руският полумесец над Черно море

Руският полумесец над Черно море

Чрез политиката на „паспортни руснаци” Москва дублира присъствието на зелените човечета/силовите формирования на Москва в сенчестата мембрана на руския полумесец около Черно море. И руските малцинства се превръщат в мнозинства…