Посланикът на Великобритания в Австрия многократно изрази официалното недоволство на страната във връзка с отказа на Виена да експулсира руски дипломати по случая "Скрипал".

Това заяви австрийският външен министър Карин Кнайсъл, цитирана от Austria Press Agency, предаде ТАСС.

Топ дипломатът на Австрия потвърди, че британският посланик е започнал да изразява недоволството си още преди срещата на върха на ЕС през миналата седмица, за да "ни принуди да приемем определени мерки". Посланикът е повторил призива си в събота.

В понеделник австрийският външен министър и канцлерът обявиха, че Виена няма да гони руски дипломати.

Според министъра отказът на Виена да изгони дипломати не е свързан с възможни контрамерки на Москва.

Решението на Австрия показват принципна позиция, при която много рядко се използва инструментът да се гонят дипломати, поясни Кнайсъл.

"Особено в тези критични моменти каналите трябва да останат отворени", подчерта министърът на външните работи и припомни, че САЩ прекъснаха дипломатическите отношения с Иран през 1980 г. и този ход не е дал добри резултати. "Навреди на двете страни", допълни тя.

Австрийският външен министър каза още, че Великобритания и Организацията за забрана на химическите оръжия не са предоставили 100-процентово доказателство, че Русия е замесена в отравянето на Скрипал. Следователно Виена отказва да експулсира руски дипломати.

Припомняме, Великобритания обвинява Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. Според Лондон Русия е използвала химически агент новичок. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия. Около 25 държави в знак на солидарност с Великобритания решиха да изгонят общо повече от 100 руски дипломати. 

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Бивш руски шпионин в критично състояние след нападение

Сергей Скрипал е бил изложен на неизвестно вещество