Австрия обяви в сряда, че карането на ски отново ще бъде възможно от Бъдни вечер. Хотелите обаче ще бъдат затворени до 7 януари, което означава, че са възможни само еднодневни екскурзии, съобщават ДПА и медиите в Австрия.

На пресконференция в сряда австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че ски лифтовете отново ще могат да работят от 24 декември. "От 24 декември индивидуални спортове на открито, като каране на ски, ще бъдат възможни отново, така че австрийското население да има шанса да се занимава със спорт през празниците", каза Курц на пресконференция, обявяваща мерки за отваряне след второто блокиране в страната, което приключва в края на тази седмица.

Хотелите обаче няма да могат да отворят по-рано на 7 януари, което означава, че карането на ски ще бъде възможно само за еднодневни екскурзоводи.

Ограниченията за контакт ще бъдат облекчени през коледния период. "Искаме да намалим броя на (инфекциите) до 23 декември, за да можете да прекарате празниците с до десет души от произволен брой домакинства", каза Курц.

Той добави, че ограничението за десет души ще бъде приложено от 24 до 26 декември, както и на 31 декември. През останалите дни само един човек може да посети друго домакинство.

Тези, които искат да прекарат Коледа и Нова година в Австрия, няма да могат да го направят безпроблемно. Малко преди празниците правителството въвежда изискване за карантина за пътуващите.

Австрия налага десетдневна карантина за всички пътници от рисковите зони от 7 декември до 10 януари. Целта е да се ограничи до голяма степен туризмът.

Австрия разчита на последователен граничен режим, така че вирусът да не бъде внесен в страната от завръщащи се или туристи, заяви канцлерът Себастиан Курц във Виена.

"Това важи на практика за всички съседни държави и особено за Западните Балкани. Всички ресторанти и хотели трябва да останат затворени до 7 януари. Ще има икономическа компенсация, каза Курц. Лифтовете в ски зоните може да отворят от 24 декември - и следователно могат да се използват основно от местните жители."

Досега е предотвратено претоварване на здравната система. Той призова гражданите да участват в предстоящите масови тестове. Хората могат да бъдат тествани във Виена, Тирол и Форарлберг от петък и ще бъде последвано от други федерални провинции. Експертите се надяват, че няколко милиона души ще участват, за да се прекъснат инфекциозните вериги.

В Австрия броят на новите инфекции е намалял значително в резултат на блокирането. Тенденцията на спад обаче не е толкова силна, колкото се очакваше. В сряда са регистрирани 3972 нови инфекции в рамките на един ден. По отношение на броя на жителите тази стойност е няколко пъти по-висока от Германия.

Франция налага граничен контрол, спира скиори да пътуват в чужбина

Франция налага граничен контрол, спира скиори да пътуват в чужбина

Ако някой все пак премине, при връщане го очакват тестове и изолация