Ще бъдат наложени случайни гранични проверки, за да се спрат френските туристи от ски в съседна Швейцария, заяви премиерът Жан Кастекс, цитиран от БиБиСи.

Франция, заедно с Германия и Италия, затваря ски лифтовете си по Коледа, за да спре разпространението на Covid-19, но швейцарските писти вече са отворени.

Ски сезонът около Коледа и Нова година е жизненоважна част от икономиката за много европейски страни. Кастекс коментира, че негов дълг е да защитава съгражданите си.

Няколко лидери на ЕС се опитаха да координират плановете си преди Коледа. Швейцария обаче не е част от Европейския съюз, а Австрия и Испания не искат да затварят.

Френски кмет на швейцарската граница, спусна швейцарски знамена от прозорците на кметството в знак на протест срещу френското решение да се затворят ски лифтовете. Châtel е сред редица курорти от двете страни на границата, които съставляват ски зоната Portes du Soleil.

Кметът Никола Рубин обвини френските лидери, че не слушат и не се консултират. "Имаме проблем с френското правителство, което затваря пистите месец преди Коледа, докато нашите швейцарски съседи държат своите отворени", каза той пред френското радио.

В самата Швейцария ситуацията все още се развива. Алпийските курорти искат да минимизират ограниченията, но в петък правителството ще реши дали да наложи ограничение за посетителите.

Меркел настоява държавите в ЕС да затворят ски курортите поне до януари
Обновена

Меркел настоява държавите в ЕС да затворят ски курортите поне до януари

Италия подкрепя отлагане на ски сезона, Австрия предлага ЕС да плати, ако затвори ски зони

Австрия и Италия изложиха своите планове за Covid за следващите седмици в сряда:

Австрийските доклади предполагат, че хората, живеещи в близост до ски курорти, имат право да карат ски през ваканциите, както и хора на местни еднодневни екскурзии. Изискванията за карантина в Австрия свеждат посещенията от чужбина до малка вероятност.

Италия си поставя за цел да ограничи пътуванията между региони, а също и между общините по време на коледната и новогодишната ваканция. Миналата седмица премиерът Джузепе Конте каза: "Не е възможно да се разрешат снежни почивки, ние не можем да си го позволим".

Германия вече се присъедини към Франция, призовавайки за забрана за почивка на ски туризъм.

Но Испания се опитва да постигне споразумение за мерки за нейните автономни региони, за да може да се отвори безопасно през празничния период.

"Правя всичко възможно, за да се обърна към всеки колега", каза Жан Кастекс. "Италианският премиер, германският канцлер и Франция работят заедно. Испанците и швейцарците не се съгласяват с нас, но текат дипломатически действия."

Той каза, че намерението му е да защити френските курорти, както и френските граждани от коронавирус, така че не само ще бъдат въведени проверки на границата, но префектите в районите по границата могат да наложат седемдневна изолация, докато се провеждат тестове за Covid.

Франция се надява да отвори своите ски писти от 20 януари, но премиерът казва, че целта през следващите няколко седмици е да се предотврати наплив от посетители през празничния сезон.

Световната здравна организация коментира, че проблемът не е в самото каране на ски, а в пътуването до ски пистите и смесването с други скиори след това, на различни места.

Ски курортите ни Боровец, Банско и Пампорово спазвали мерките

Ски курортите ни Боровец, Банско и Пампорово спазвали мерките

Това уверяват от Министерството на туризма във връзка с призива на Меркел за затваряне на ски курортите в ЕС