Френските ски курорти могат да отварят за коледния празничен сезон, заяви премиерът Жан Кастекс в четвъртък, но ски лифтовете ще трябва да останат затворени, съобщава АФП.

Президентът Еманюел Макрон предупреди във вторник, че рисковете от коронавирус правят "невъзможно" бързото възобновяване на зимните спортове, добавяйки, че се надява, че ограниченията могат да бъдат премахнати през януари.

350-те ски курорта във Франция обясниха, че седмиците около Коледа и Нова година са от решаващо значение за тяхното оцеляване, тъй като те представляват до една четвърт от годишните им приходи.

"Естествено, всеки може да пътува до курорти, за да се наслади на чистия въздух на нашите красиви планини и магазините, които ще работят, въпреки че баровете и ресторантите няма да работят", каза Кастекс на пресконференция.

"Всички ски лифтове и колективните инфраструктури ще бъдат затворени за обществеността," каза той. Ски бягане, шейни и снегоходки са сред дейностите, които обикновено не изискват лифт.

Франция се похвали с отслабване на пандемията, повече, отколкото другаде в Европа

Франция се похвали с отслабване на пандемията, повече, отколкото другаде в Европа

Но е преждевременно да се говори за прекратяване на блокадата

Френският сектор за зимни спортове казва, че генерира около 11 милиарда евро приходи годишно и дава работа на 120 000 души през сезона.

Регионът Горна-Савоа във френските Алпи отчита най-голям брой вирусни инфекции на 100 000 души в цялата страна, следван от съседния регион Савоа.

Здравните власти предупредиха, че регионалните болници могат да бъдат претоварени бързо, ако на тълпите скиори от Франция и чужбина им бъде позволено да пътуват до тези региони.

Франция се стреми да премахне блокирането в цялата страна на 15 декември, като магазините имат разрешение да отворят врати още в събота след седмици на затваряне.

Според здравните власти втората вирусна вълна е достигнала своя връх миналата седмица, като броят на новите инфекции, новите болнични и новите пациенти в интензивно лечение намаляват, докато смъртните данни се стабилизират.

Но Макрон предупреди, че "ако не искаме трета блокада, трябва да засилим усилията си".

Кастекс заяви, че правителството се консултира със своите партньори от ЕС за координиране на датите за отваряне на ски курортите.

Съседна Германия заяви, че ще търси сделка с европейските партньори за затваряне на ски курортите до началото на януари, като я постави в конфронтация с туристическите оператори и Австрия.

Меркел настоява държавите в ЕС да затворят ски курортите поне до януари
Обновена

Меркел настоява държавите в ЕС да затворят ски курортите поне до януари

Италия подкрепя отлагане на ски сезона, Австрия предлага ЕС да плати, ако затвори ски зони