Германия търси споразумение със страните от ЕС за запазване на мярката със затворени ски курорти до началото на януари, в опит да ограничи разпространението на коронавируса, съобщава БиБиСи.

"Ще кажа това открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме", заяви канцлерът Ангела Меркел, след като говори във вторник с регионалните лидери на Германия.

"Ски сезонът наближава. Ще се опитаме да се договорим в Европа относно възможността за затваряне на всички ски курорти", каза тя. "За съжаление, когато чуете изявленията на австрийската страна, разбирате, че това просто не може да бъде постигнато, но ние ще опитаме отново", добави Меркел.

Ограниченията за коронавирус в Германия вероятно ще останат в сила през януари, каза тя. Меркел не изключва ваксината срещу коронавирус да пристигне в Германия преди Коледа.

Новината дойде, когато страната удължи частичната си блокада до 20 декември.

Някои от ранните европейски огнища с коронавирус са в ски курортите, помагайки за разпространението на заразата по целия континент.

Меркел: Германия удължава блокадата до 20 декември

Меркел: Германия удължава блокадата до 20 декември

Очаквано решение на властите

Италианският премиер вече подкрепи отлагането на старта на ски сезона, но подчерта необходимостта от европейско решение.

"Ако Италия реши да затвори всичките си влекове без никаква подкрепа от Франция, Австрия и другите страни, тогава италианските туристи биха рискували да отидат в чужбина и да върнат заразата обратно у дома", каза той по-рано тази седмица за канала La7.

Австрия обаче изрази загриженост по отношение на плана, като финансовият министър на страната заяви, че ако ЕС принуди ски зоните да останат затворени, "тогава ще трябва да платят".

Австрийското правителство вече е изправено пред съдебен иск заради ски селището Ischgl, което е свързано със случаи в 45 държави, след като скиори върнаха вируса у дома със себе си.

Много италианци се отправят към склоновете през коледната и новогодишна ваканция и периодът е жизненоважна част от местната икономика за ски курортите в цяла Европа.

Президентът Еманюел Макрон ясно заяви във вторник, че ски курортите във Франция ще останат затворени до Нова година.

Над 12 000 смъртни случаи от COVID-19 за ден по света

Над 12 000 смъртни случаи от COVID-19 за ден по света

Дневният ръст на новозаразените е 609 207, общо заразените вече са над 60 милиона

Швейцария не е в ЕС и за разлика от други алпийски дестинации, нейните ски курорти вече са отворени, така че скиорите, които не могат да прекарат зимните си почивки в съседни страни, могат да отидат там.

Ски влековете работят, с изискване да се носят маски, което предизвиква критики от страна на пратеника на Световната здравна организация (СЗО) Дейвид Набаро.

"Щом процентите на заразяване спаднат, тогава можем да бъдем толкова свободни, колкото искаме. Но точно сега ли? Трябва ли да се отворят ски курортите? При какви условия?", коментира Набаро.

В сряда германското правителство обяви удължаването на частичното блокиране, като по-строги правила ограничават частните събирания до петима души от две домакинства, които влизат в сила от следващата седмица - въпреки че децата под 14-годишна възраст са освободени.

Страната разкри и плановете си за Коледа, като от 23 декември до 1 януари са разрешени срещи до 10 души.

Миналата седмица Световната здравна организация предупреди, че Европа е изправена пред разрастващи се случаи.

Подновените ограничения доведоха до намаляване на новите инфекции в някои страни, но има опасения, че пандемията може да се влоши през зимата.

СЗО прогнозира трета вълна на COVID-19 в Европа в началото на 2021 г.

СЗО прогнозира трета вълна на COVID-19 в Европа в началото на 2021 г.

Ако не се вземат необходимите мерки