Броят на регистрираните смъртни случаи от коронавирус се е повишил с 12 007 на 25 ноември, показват данни, събрани от здравните власти по целия свят

Цифрата отбелязва най-големия дневен ръст на смъртните случаи от заболяването от началото на пандемията.

Общият брой на загиналите от COVID-19 сега възлиза на 1 426 823.

Съединените щати остават най-засегнатата страна с близо 260 000 смъртни случая, следвани от Бразилия и Индия, съответно с около 170 000 и 135 000 смъртни случая от вируса.

Междувременно дневният ръст на новорегистрираните коронавирусни инфекции възлиза на 609 207, като общият брой на случаите, потвърдени от началото на пандемията, е 60,7 милиона.

Анализ на данните на "Ройтерс" показа, че само за 17 дни от 50 милиона заразените достигат до 60 милиона, в сравнение с 21-те дни, за които се стигна от 40 милиона до 50 милиона. Около 580 000 случая са докладвани всеки ден през последната седмица и около половината от всички случаи от началото на пандемията са през последните 70 дни

В Европа са регистрирани 1 милион нови случая само за пет дни, общо над 16 милиона случая, включително 365 000 смъртни случая.

Правителствата в цяла Европа се борят да наложат ограничения върху обществения живот, като същевременно позволяват на семействата да празнуват Коледа, без да подклаждат допълнително огнищата.

Докато националната блокировка в Англия трябва да приключи следващата седмица, Германия, Испания и Италия обявиха ограничения за периода на почивката, включително ограниченията за гости.

Регионът в Латинска Америка има най-много регистрирани смъртни случаи в света, представлявайки около 21% от всички глобални случаи и над 31% от всички докладвани смъртни случаи в света. 

Миналата седмица Бразилия се присъедини към САЩ и Индия като единствените държави, регистрирали над 6 милиона инфекции. С почти 170 000 потвърдени смъртни случая, Бразилия е с втората най-голяма смъртност в света.

Докато Индия остава втората най-силно засегната държава в света с почти 9,2 милиона случая, тя продължава да отчита забавяне на новите случаи през последните седмици. Тя отчита средно около 44 000 случая на ден през последната седмица, значително по-малко от пика от малко под 97 900 случая в средата на септември.

Азиатско-тихоокеанските страни като Китай, Южна Корея, Сингапур, Австралия и Нова Зеландия показаха колко бързите, локални и строги стъпки могат да бъдат ефективни при потушаването на огнищата.

СЗО призова американците: Останете вкъщи за празниците

СЗО призова американците: Останете вкъщи за празниците

Призивът е и към Северна, и към Южна Америка след скок на заразени