Австрия ще подпомогне икономиката си с 38 милиарда евро. Това обяви австрийският канцлер Себастиан Курц, цитиран от "Ройтерс".

Той поясни, че с парите ще помогнат на хората да си запазят работата и да е сигурно, че засегнатите от коронавируса компании ще останат ликвидни.

"С ясната цел, без значение какво ще е необходимо, ние ще се опитаме да подкрепим народа на нашата страна", обеща Курц.

Австрия също ще предостави други 9 милиарда евро гаранции, 15 милиарда евро извънредна помощ и 10 милиарда евро данъчни отстъпки, каза той.

В Австрия с коронавирус са 1646 души, а четирима са починали.

Междувременно премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви, че фискален пакет от 52 милиарда евро ще подпомогне страната да се справи с последиците от разпространението на коронавируса, информира Би Би Си.

Моравецки уточни, че пакетът ще съдържа пет части: запазване на работните места, финансиране на бизнеса, здравеопазването, подсилване на фискалната система и програма за публични инвестиции.

Според мерките държавата ще покрие 40% от заплатите на работниците в закъсалите компании, за да се избегне съкращение.

Премиерът обеща да бъдат отделени средства в подкрепа на здравеопазването, а също така за публични инвестиции, включително пътища, дигитализация, трансформиране на енергийния сектор и модернизация на училищата.

В Полша има 246 потвърдени случая и петима починали.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо пък обяви, че федералното правителство ще похарчи 82 милиарда долара за мерки в подкрепа на икономиката на страната. С парите ще бъдат подпомогнати работниците и бизнесът. Предвидени са данъчни отстъпки, информират канадски медии. 

В Канада има 598 случая и 8 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има близо 185 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7500. Регистрирани са случаи в 159 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 200 000 случая и повече от 8000 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".