Превръщат родната къща на Адолф Хитлер в полицейски участък, съобщава "Ройтерс".

Днес австрийските власти представиха архитектурния проект. Целта е пространството да се "неутрализира" и да се гарантира, че то няма да привлича неонацисти.

Десетилетия продължиха дебатите за това какво да се направи със сградата в северния град Браунау ам Ин близо до границата с Германия.

През 2017 г. Австрия национализира къщата, а миналата година обяви, че тя ще бъде превърната в полицейски участък, така че "никога повече да не извиква спомена за националсоциализма".

Казусът за родната къща на Адолф Хитлер отива в съда

Казусът за родната къща на Адолф Хитлер отива в съда

Всекидневникът Kurier пише, че собственикът Герлинде Помер

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамър обясни, че това е най-подходящото предназначение за дома на Хитлер, тъй като полицията е защитник на основните права и свободи.

Към настоящия момент почти не са останали следи, че сградата някога е била дом на момчето, което по-късно ще се превърне в лидер на Третия райх, ще доведе до избухването на Втората световна война и до извършването на Холокоста. На камък на тротоара е гравиран надписът "Фашизъм никога повече", без обаче да се споменава името на Хитлер.

Очаква се реновирането на сградата да приключи до началото на 2023 г., като проектът ще струва 5 милиона евро (5,6 милиона долара).

От австрийското вътрешно министерство обясниха, че "неутрализацията" всъщност означава архитектурен ремонт и нова употреба на сградата.

За разлика от Германия Австрия дълго отричаше каквато и да е отговорност за нацизма, представяйки се за негова първа жертва заради анексирането й от Хитлер през 1938 г., независимо че много австрийци по това време с ентусиазъм са подкрепяли този ход.

Парламентът на Австрия национализира родната къща на Хитлер

Парламентът на Австрия национализира родната къща на Хитлер

Текстът за национализирането на къщата беше одобрен