Австрийските училища получават 5 милиона комплекта за тестване за коронавирус от 18 януари. Това заявиха от правителството, като част от усилията за ограничаване на разпространението на вируса, когато учениците в крайна сметка се върнат в класната стая.

Министърът на образованието Хайнц Фасман обяви провеждането на доброволните тестове, които учениците и учителите ще могат да вземат поне веднъж седмично.

"Тестването е правилният отговор за преодоляване на трудните месеци, докато обхватът на ваксината не бъде завършен", каза Фасман.

Австрия е разпоредила повечето си училища да преминат към дистанционно обучение от 7 до 15 януари. Не е ясно кога училищата ще се отворят отново, каза Фасман, въпреки че се надява това да стане възможно най-скоро.

Родителите на по-малки деца ще бъдат помолени да тестват децата си у дома, докато по-големите ученици ще могат да се тестват в училище.

"Ще има родители, които отказват", каза Фасман на пресконференция. "Но като цяло това е възможност не само да отворим училищата, но и да ги държим отворени", допълни той. 

Тестовете изискват тампон да се поставя само в предната част на носната кухина и не се изисква тампон от гърлото, което ги прави по-лесни за изпълнение.

Резултатите ще бъдат видими в рамките на 15 минути, което ги прави подходящи за бързо идентифициране на хора, които са силно заразни. Хората с положителен тест трябва да уведомят властите за по-нататъшно тестване.

Учителите трябва да получават ваксини от края на февруари, въпреки че няма задължително изискване те да бъдат ваксинирани.

Австрия, държава с 8,9 милиона души, е в третата си блокировка, като са отворени само основни магазини.

От началото на пандемията през миналата година страната е отчела 379 071 случая на коронавирус и 6 687 смъртни случая.