Австрия ще започне да облекчава противоепидемичните мерки от следващата седмица. Това съобщи канцлерът Карл Нехамер на пресконференция в събота, предаде Ройтерс.

Решението е взето, тъй като вариантът Омикрон на коронавируса води до намаляване на броя на хоспитализациите въпреки високия брой новозаразени.

От 5 февруари Австрия ще удължи максимално разрешеното работно време на ресторантите и магазините до полунощ и ще увеличи от 25 на 50 броя на хората, които могат да участват в събития, каза Нехамер.

"Хубавото е, че въпреки всичко в тази трудна ситуация броят на хоспитализациите и на заетите легла в интензивните отделения е на добро ниво. Сега сме в състояние да направим промени, които ще позволят на хората да си поемат дъх", каза Нехамер на пресконференция във Виена.

Ежедневно в Австрия се увеличават новите случаи на коронавирус, задвижвани от изключително заразния вариант Омикрон. В събота бе съобщено за близо 35 000 новозаразени. Натискът върху болниците обаче е намалял, тъй като Омикрон води до по-леко протичане на болестта. Очаква се пикът на сегашната вълна в Австрия да се достигне около 7-9 февруари.

Като следваща стъпка, от 12 февруари страната ще премахне така наречените "правила 2G", забраняващи на неваксинираните да влизат в магазини, които не са от първа необходимост.

Парламентът на Австрия одобри задължителната ваксинация

Парламентът на Австрия одобри задължителната ваксинация

Първата страна в Европейския съюз