В Австрия разкриха мащабна онлайн финансова измама, в която е замесена и България. Това съобщиха местните власти за Агенция "Франс Прес".

По първоначална информация по въпросната схема са били измамени различни жертви от Европа с близо 100 милиона евро.

При измамата са били използвани фалшиви онлайн платформи за търговия с чуждестранна и криптовалута, както и високорискови финансови инструменти, известни като бинарни опции.

По информация на Федерална криминална полиция в Австрия се предполага, че са измамени няколко хиляди европейци.

Незаконната схема се е разследвала от средата на 2017 г. Смята се, че при нея са били използвани имейли, социални медии и дори собствени кол центрове, за да се попадне на жертвите.

Австрийските власти първи разкриват уебсайтовете. Оказва се, че значителна част от инфраструктурата, с която си е служила мрежата, е в България и Чехия. По тази причина международен разследващ екип е координирал разследването с българската и чешката полиция.

От австрийската полиция съобщават, че в края на януари и началото на февруари в България са се провели няколко специализирани операции, при които е бил задържан един от "основните заподозрени". Освен това са били иззети няколко терабайта данни и шестцифрена сума пари.