Австрийската полиция разкри огромен тайник с автоматични оръжия, експлозиви и ръчни гранати, предназначени за въоръжаване на десни екстремистки групи в Германия, съобщава "Ройтерс".

По данни на австрийския вътрешен министър Карл Нехамер петима души са арестувани след обиски на редица адреси.

Нанесохме огромен удар върху дясното екстремистко крило и организираната престъпност в Австрия, заяви той на пресконференция във Виена. По негови думи престъпната група е подготвяла бойния арсенал за нападения над обществото.

Претърсванията са извършени като част от първоначално разследване на престъпления, свързани с наркотици. При акцията обаче униформените са разкрили и връзки между крайнодесни групировки и организираната престъпност.

В разследването са взели участие германските полицейски служби и служители от Бавария и Северен Рейн-Вестфалия.

При обиските са иззети 25 полуавтоматични и автоматични оръжия, за които се смята, че са закупени с приходи от трафик на наркотици.

Сред конфискуваните оръжия има още картечници Uzi, щурмови пушки AK-47, картечници Scorpion, боеприпаси, 14 пистолета, шест ръчни гранати, както и детонатори и експлозиви. Някои от тях са били опаковани за транспортиране.

Междувременно разследванията в Германия са довели до два ареста и изземване на голямо количество наркотици. Разследващите са в процес на установяване произхода на оръжията. Криминалистични експертизи ще покажат дали те са били използвани при престъпления.