Австрия започна масово тестване на населението за коронавирус, въпреки че експерти се обявиха против, информира ДПА.

Дълги опашки се извиха пред центрове за скрининг, след като започна тестване във Виена и в провинциите Тирол и Форарлберг, съобщават местните медии ORF и Oe24. През следващите дни ще започне тестването в другите региони.

Австрия отваря за ски от 24 декември

Австрия отваря за ски от 24 декември

Но ограничава туризма и налага 10-дневна карантина за пътуващи

В края на ноември канцлерът Себастиан Курц обяви план за доброволно тестване за коронавирус в опит да се забави разпространението на вируса.

Ако няколко милиона австрийци от 8,9 милиона население се тестват, властите могат да открият и да изолират много пациенти с коронавирус, които не показват симптоми, смята той.

Австрия започна пробно масово тестване за коронавирус

Австрия започна пробно масово тестване за коронавирус

Правителството поръча 10 милиона бързи теста за масово тестване

Но много научни съветници са заявили пред здравния министър Рудолф Аншобер, че са против плана. Те предупредили, че отрицателните тестове биха дали на хората грешното впечатление, че ще могат нормално да празнуват коледните и новогодишни празници с роднини. Експертите също се тревожат, че бързите тестове показват фалшиви резултати. Вместо да се тества цялото население, те предпочитат правителството да се насочи конкретно към най-рисковите групи, а също така да се предприемат повече мерки за проследяване на тези, които са били в контакт със заразени.

Подобно масово тестване бе проведено в Словакия и в Южен Тирол, Италия. Но последните седмици Словакия започна да се отказва от масовото тестване заради липса на възможност за проследяване на контактните.

Говорител на германското правителство коментира, че не планират да последват австрийския си съсед.