Австрия наложи нови мерки за блокиране на около 2 милиона неваксинирани, като лицата са изправени пред глоби, ако не спазват правилата, съобщава СиЕнБиСи.

Тези, които не са напълно ваксинирани срещу Covid-19, са отново под блокада от понеделник, като федералната полиция спира хората на обществени места, за да провери статуса им на ваксинация.

Неваксинирани хора, които нарушават правилата за блокиране, са изправени пред глоби до 500 евро (567 долара), а всеки, който откаже да се съобрази с проверките за статус на ваксина, може да бъде глобен с 1450 евро.

Новите ограничения важат за всички на възраст над 12 години, които не са приемали две дози от ваксината. Хората, които наскоро са се възстановили от вируса, са освободени от ограниченията.

Пълно доказателство за ваксинация се изисква за посещение на обществени места като ресторанти, фризьорски салони и коледни базари. Във Виена децата на възраст над шест години ще трябва да покажат отрицателен резултат от Covid тест, за да им бъде разрешено влизането на тези обществени места.

Само ваксини, одобрени от европейския медицински регулатор - ваксините Pfizer-BioNtech, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson и Moderna - ще бъдат приемани от австрийските власти, когато става въпрос за доказване на статус на ваксинация. 

Ваксинацията значително намалява риска от хоспитализация и смърт.

През уикенда новите случаи на вируса в Австрия достигнаха рекордно ниво от 13 152 за един ден, според данни от университета Джон Хопкинс. В понеделник 11 889 в страната са регистрирали нови инфекции.

Около 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано, което дава на страната второто най-ниско ниво на ваксиниране в Западна Европа след Лихтенщайн.

Обявявайки новите ограничения за блокиране на пресконференция в неделя, австрийският канцлер Александър Шаленберг каза, че правилата ще бъдат "наблюдавани много последователно и със санкции" от полицейски служители.

"Ситуацията с коронавирус в Австрия е сериозна и четвърта вълна току-що ни хваща с пълна тежест. Броят на новите инфекции в Австрия е по-висок от когато и да било преди", каза той пред репортери. "Единственият начин да се прекъсне този порочен кръг на пандемията е ваксинацията."

Министърът на вътрешните работи Карл Нехамер каза в Туитър във вторник, че само в понеделник в Австрия са били извършени около 15 000 полицейски проверки.

"Около 120 нарушения са открити и наказани", каза той и добави, че обществеността е показала високо ниво на сътрудничество с властите.

Въпреки убеждението на законодателите, че австрийската полиция е на разположение, за да гарантира спазването на блокирането, политиката е критикувана като трудна за прилагане.

На неваксинираните все още е разрешено да напускат домовете си по няколко причини, като например пазаруване на хранителни стоки, пътуване до работа, при условие че тестът е отрицателен за вируса или за участие в религиозни практики.

Блокирането е изправено и пред съпротива от третата по големина политическа партия в Австрия, дясната Партия на свободата, която нарече този ход "система на корона апартейд" и планира да протестира срещу ограниченията във Виена в събота.

Лидерът на партията Хърбърт Кикъл заяви във Facebook в понеделник, че е дал положителна проба за коронавирус и ще бъде под карантина за събитието

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

"Позорно ниската" ваксинация трябваше да бъде повишена чрез принуда