Новият крайнодесен вътрешен министър на Австрия предизвика скандал, след като обяви, че правителството иска да "концентрира" бежанците, използвайки дума, която е широко свързвана с нацистките концентрационни лагери на смъртта, съобщава АФП.

Херберт Кикъл от Австрийската партия на свободата заяви на пресконференция, че иска "центрове, подходяща инфраструктура, която да ни позволи да концентрираме хората в бежанския процес на едно място".

Коментарът веднага бе разкритикуван. Александър Полак, ръководител на организацията за благотворителност SOS Mitmensch, нарече изказването на министъра "умишлена провокация", а левият журналист Роберт Мизик заяви, че "Рубиконът е прекрачен".

Опозиционната Зелена партия предупреди, че "езикът на националсоциализма влиза в нашия начин на мислене и усещане", докато партията NEOS обяви, че Кикъл трябва да се извини за "умишлената провокация".

Министърът отстъпи и обяви, че "не е имал намерение да провокира никого".

Той поясни, че правителството ще приложи "много, много стриктна бежанска политика" в отговор на увеличения брой престъпления от чужденци през миналата година.

По-рано този месец лидерът на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе намекна, че бежанците могат да бъдат държани в празни казарми с вечерен час.

Партията е формирана от бивши нацисти през 50-те години на XX век.