Къщата, където нацисткият лидер Адолф Хитлер е роден през 1889 година, ще бъде съборена. Това съобщи вътрешният министър на Австрия Волфганг Соботка, цитиран от "Франс прес".

Соботка поясни пред австрийския вестник Die Presse, че къщата ще бъде съборена, за да се попречи на превръщането й в място за нацистки поклонения.

Снимка 236364

Източник: GettyImages

"Къщата на Хитлер ще бъде съборена. Основите могат да останат, но нова сграда ще бъде издигната. Ще бъде използвана от благотворителна организация или от местните власти", поясни той.

Преди няколко месеца вътрешното министерство на Австрия обяви, че правителството е подготвило проектозакон, който ще позволи конфискуване на родната къща на Адолф Хитлер от настоящия собственик.

Австрийските власти се опитват от 1984 г. да изкупят имота в град Браунау близо до границата с Германия, но собственикът отказва. Виена иска да сложи край на съдебен спор и да попречи на превръщането на къщата в място за нацистки поклонения.

Къщата се намира в северния град Браунау ам Ин, близо до германската граница, където нацисткият диктатор е роден през 1889 година. Тя е собственост на семейството на местна жена повече от един век.

През 1972 година правителството сключи договор за наем със собственика и превърна къщата в център за хора с увреждания, но споразумението беше прекратено преди 5 години, след като жената отказа да позволи ремонтни дейности.

На 9 април властите обявиха, че са решили да национализират имота. Той е празен от 2011 година.