Социалдемократическият канцлер на Австрия Кристиан Керн обяви, че няма да прекрати управленската коалиция с дясноцентристката Австрийска народна партия, въпреки че шефът на народната партия и вицеканцлер Райнхолд Митерленер подаде оставка днес, съобщава ДПА.

Митерленер аргументира решението си да подаде оставка с нарастващото напрежение с твърдолинейните в партията и със Социалдемократическата партия на Керн.

"Мисля, че това е достатъчно", каза той в партийната централа във Виена и добави, че работата вече не му носи радост и е безсмислена. 

Оставката идва на фона на спекулации, че центристката коалиция е пред разпадане. През последните седмици двете партии се обвиняват взаимно за блокирането на амбициозна програма с реформи, която беше съгласувана през януари.

Редовните парламентарни избори ще се проведат през втората половина на следващата година.

Керн изтъкна на извънредна пресконференция, че е разумно да се използва периодът до изборите за изпълнението на необходимите промени в страната.

Оставката на Митерленер открива пътя пред външния министър Себастиан Курц, който сега има шанс да оглави Австрийската народна партия.

30-годишният, който подкрепя по-твърда имиграционна политика, е един от най-популярните политици в страната. Той се разглежда като естествен наследник на Митерленер в партията.

"Предлагам партньорство за реформи на Австрийската народна партия и на Себастиан Курц", каза още Керн.