Азерските и арменски сили съобщават за тежки загуби по време на боевете в Нагорни Карабах, които продължават трети ден, информира АФП.

Световните лидери призовават за спиране на огъня. Днес Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание за обсъждане на ситуацията в размирния регион, където през последните дни са загинали близо 100 души.

Меркел призовава за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Меркел призовава за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Минската група, водена от Франция, Русия и САЩ, "предлага подходящ форум" за диалог

И двете враждуващи страни обявиха, че боевете продължават и днес.

Арменски военни представители съобщиха, че сепаратистите в Карабах са отблъснали атаки на азерската армия по фронтовата линия и че "врагът е понесъл сериозни загуби в жива сила".

Министерството на отбраната в Ереван осведоми, че армията на Азербайджан е понесла големи загуби от възобновяването на замръзналия конфликт, като близо 50 безпилотни самолета и четири хеликоптера са свалени, а 80 танка са унищожени.

Съветът за сигурност на ООН с извънредно заседание за войната в Нагорни Карабах

Съветът за сигурност на ООН с извънредно заседание за войната в Нагорни Карабах

Срещата ще се състои в 17,00 часа

От своя страна в Баку отхвърлиха твърденията на сепаратистите, че подкрепяните от Армения сили са си върнали контрола над територия в Карабах, изгубена при битка в неделя.

Те отбелязаха, че в ранните часове днес са отстояли на "яростна борба" и че армията е отблъснала арменска контраатака, унищожавайки "арменска моторизирана колона и артилерийско звено", а по-късно цял мотопехотен полк.

Азерските сили "продължиха офанзивата в град Физули, унищожавайки четири вражески танка, бронирана машина и убиха 10 души", добавиха от Баку.

"Врагът...поиска помощ за евакуиране на труповете и ранените войници" от бойното поле, подчертават още.

Боевете в Нагорни Карабах продължават

Боевете в Нагорни Карабах продължават

Общо загиналите са най-малко 95

Има опасност Русия и Турция да се намесят в конфликта между мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения.

Азербайджан не съобщава за жертви в армията си, но сепаратистите пуснаха кадри от бойното поле, които показват според тях загинали азерски войници.

Арменският омбудсман Арман Татоян потвърди, че още двама цивилни са загинали, докато азерският президент Илхам Алиев съобщи, че цивилните жертви са достигнали 10.

Ердоган настоя да се прекрати "окупацията на Нагорни Карабах"

Ердоган настоя да се прекрати "окупацията на Нагорни Карабах"

Турция щяла да продължи да подкрепя Азербайджан

Общо в конфликта са загинали 98 души, включително 84 сепаратистки бойци и 14 цивилни.

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова за прекратяване на боевете в Нагорни Карабах и връщане към преговори "възможно най-бързо".

"Двете страни трябва да прекратят насилието и да работят с Минската група...да се върнат към реални преговори възможно най-скоро", поиска той по време на визита в Гърция.