Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов заяви в понеделник по време на срещата с швейцарския си колега Ливия Леу, че страната му е изпратила части от предложението си за мирен договор с Армения в Ереван. "По време на срещата Байрамов подчерта важността на насочването на усилията към разрешаване на междудържавните отношения между Азербайджан и Армения и подписване на мирен договор в следконфликтния период", се казва в съобщението на външното министерство.

Външните министри на Армения и Азербайджан са провели разговори в Женева за бъдещ мирен договор, според официални лица в Баку и Ереван, пишат АФП и "Зл Джазира".

Миналия месец най-малко 286 души са убити от двете страни, преди примирието с посредничеството на Съединените щати да сложи край на най-тежките сблъсъци след войната на кавказките съседи през 2020 г.

Баку и Ереван водиха две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за оспорвания регион Нагорни Карабах, населен с арменци анклав на Азербайджан.

Министърът на външните работи на Армения Арарат Мирзоян и неговият азербайджански колега Джейхун Байрамов се срещнаха в неделя в Женева, за да започнат "изготвянето на текста на мирния договор", съобщи външното министерство в Баку в понеделник.

В него се казва, че разговорите са последвали срещата с посредничеството на ЕС на 31 август в Брюксел между президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян.

Азербайджан призова за "пълно изтегляне на арменските въоръжени части от териториите на Азербайджан, отваряне на транспортни и комуникационни линии", се казва в изявление на министерството.

Външното министерство на Армения заяви, че "страните обмениха идеи относно мирния договор, гарантиращ правата и гаранциите за сигурност на арменците от Нагорни Карабах". Потвърждава исканията си за "изтегляне на азербайджанските войски от суверенната територия на Армения", освобождаване на военнопленници и "въвеждане на международни механизми за контрол на ситуацията по границата".

Двамата външни министри се срещнаха за последно за разговори с посредничеството на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 20 септември в Ню Йорк.

Шестседмичната война през 2020 г. отне живота на повече от 6500 войници от двете страни и завърши с примирие, постигнато с посредничеството на Русия.

Съгласно споразумението Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Москва разположи около 2000 руски миротворци, за да наблюдават крехкото примирие.

С все по-изолираната Москва на световната сцена след февруарската й инвазия в Украйна, САЩ и Европейският съюз поеха водеща роля в посредничеството в процеса на нормализиране Армения-Азербайджан.

Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан. Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.

Армения готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан

Армения готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан

На базата на съвместно признаване на държавните граници